Liessaaren luontopolku Lohjalla

Liessaaren luontopolku – voi että, mikä löytö Lohjalla! Helppo mennä (pk-seudulta moottoritietä Turkua kohti vaan!), parkkipaikkoja oli mukavasti ja Lohjanjärven maisemat mykistävät aina.

Navigaattoriin: Haikarinkatu 22

Parkkipaikalta saareen johtaa hieno, valkoinen puusilta. Ja heti vastarannalla on upea hiekkaranta pukukoppeineen ja piiitkine laitureineen.

Liessaaren silta
Puu veden päällä

Itse kävin paikalla äitienpäiväviikonloppuna, eli ihan vielä ei ollut meikäläiselle sopivat uimakelit 🙂

sinivuokko
En ole koskaan missään nähnyt niin paljon sinivuokkoja, kuin Liessaaressa!

Uimarannan reunasta löytyy saaren luontopolun kartta. Ja polku alkaa heti rannan jälkeen, kyltistä oikealle ja vasemmalle. Itse lähdin polkua oikealle, eli vastapäivään.

Liessaaren luontopolku

Polut koko saarella ovat enimmäkseen helpppoja ja tasaisia kävellä, mutta muutama tiukempi nousu ja juurakkokohtakin löytyy.

Lohjanjärvi
Siellä se Lohja pilkistää vastarannalla!

Lohjan kaupungin ylläpitämä luontopolku oli hyvin merkitty, todella hyvässä kunnossa ja helppo kulkea. Siellä täällä oli myös kivoja luontoaiheisia tarinoita ja pientä tekemistä.

Maisemat Lohjanjärvelle ja Lohjan keskustaan ovat minusta hienot. Harvemmin sitä pääsee näin ison järven rannoille retkelle!

Liessaaren luontopolku

Tästä googlemapsin kuvasta on ehkä helpompi hahmottaa reittiä:

Eli Haikarista, oikeasta alakulmasta, tullaan saarelle. Merkitty luontopolku kulkee kierroksen suunnilleen tuohon Liessaari-merkille ja takaisin. Sille tulee mittaa noin pari kilometriä.

Mutta ei siinä vielä kaikki! Saaren keskustaa pitkin kulkee leveä pieni tie/polku rantojen mökkitonttien välissä ja sitä pitkin pääsee näppärästi katsomaan vanhaan graniittilouhosta ja kahta laavua.

Tuon googlemapsissa näkyvän laavun lisäksi löytyy siis myös uusi laavu ihan tuolta saaren vasemman reunan kärjestä!

Lohjanjärvi
Vanha louhos oli todella hieno, mutta ihan mahdoton kuvattava 🙂
Liesaari vanha laavu

Vanhalle laavulle laskeuduttiin heti louhoksen jälkeen todella jyrkkää rinnettä pitkin. Ylhäällä oli halkoliiteri.

Liesaari vanha laavu

Liesjärven vanha laavu oli hienolla paikalla ja sen edessä oli myös pieni laituri, johon ainakin (tuulen salliessa) voisi meloen rantautua.

Liessaaren luontopolku vanha laavu
Kyllä tässä kelpasi retkieväät nautiskella!
Metsäpalon jälkiä

Laavujen välissä polku kulki metsäpalopaikan läpi. Enpä ole tällaista koskaan ennen Suomessa nähnyt! Kaikki karike ja maa-aines oli palanut männyn juurakkojen ympäriltä ja juuret olivat nyt ikäänkuin ilmassa.

Metsäpalon jälkiä
Tulen tuhoja
Liessaaren luontopolku uusi laavu

Uuden laavun melkein jätin välistä, kun en uskonut opasteita maastossa. Sähköisissä kartoissa ei nimittäin ainakaan vielä ollut tästä toisesta laavusta mitään merkintöjä.

Liessaari uusi laavu
Liessaari uusi laavu

Tämä laavu oli ihan luksustasoa! Halkoja oli paljon, hyvä nuotiopaikka ja upeat, melkeinpä saaristomeri-tyyliset rantakalliot. Toki tännekin oli jo joku oman elämänsä artisti ehtinyt spray-tölkkinsä kanssa. Taiteen omaperäisyydestäkään ei kirkkoveneellä kyllä ropise kehuja..

Liessaari Lohjanjärvi
Liessaari Lohjanjärvi, halo

Kaiken kaikkiaan Liessaaren luontopolku oli erittäin positiivinen yllätys, jossa kului ihan huomaamatta reilu pari tuntia maisemia ihastellen. Matkaakin kertyi vähän päälle kuutisen kilometriä, kun kävelin luontopolun ja poikesin laavuilla.

Liessaaren luontopolku opaste
Molemmat laavut on kyllä viitoissa mainittu, ja niitä kannattaa uskoa 🙂
Lohjan Liessaaren uimaranta
Uimarannan laituri oli niin hieno, että pakkohan tänne on tulla uudelleen kesämmällä!

Parkkipaikan toisella puolen oli tosi kivan näköinen, kesäravintolana toimiva Villa Haikari. Tätä olin menossa testaamaan, mutta (ehkä äitienpäivän vuoksi?) paikka oli täynnä niin hienosti pukeutuneita ihmisiä, että en kehdannut mennä retkikamppeissani eteistä pidemmälle 🙂

Seuraavaksi sinun kannattaa käydä lukemassa retkestäni Lohjan Karnaistenkorvessa, siellä mennäänkin sitten eksoottisesti moottoritien päällä!

2 vastausta artikkeliin “Liessaaren luontopolku Lohjalla”

  1. Mukava paikka ja kiva juttu!

    Louhoksen kiveä on ainakin Lohjan torikivetys ja on sitä viety aikoinaan Pietariin saakka, sekä Eduskuntatalostakin sitä löytyy.

Vastaa