Ramsholmen ja Högholmen Tammisaaressa

Tammisaaren Ramsholmen on eksoottinen lehtometsä, ainakin tällaiselle pohojalaiselle havumetsien kasvatille. Niin paljon upeita vaahteroita, tammia, kastanjoita.. Ja löytyypä täältä Suomen korkein jalavakin!

Alue on aivan Tammisaaren keskustan tuntumassa ja siihen kuuluu Hagen mantereen puolella, Tammisaaren sairaalan ”takapihalla” sekä Ramsholmenin ja Högholmenin saaret.

Tammisaari Ramsholmen
Matkalla Hagenista kohti Ramsholmenia
Tammisaari Ramsholmen Högholmen kartta
Tässä vielä myös linkki samaan karttaan

Olin itse ”auttamassa” veneen nostossa läheisessä Ormnäsin satamassa ja kun aika nopeasti selvisi, että purjeveneistä mitään ymmärtämätön maakrapu on lähinnä venespecialistien tiellä, suuntasin kaikkien helpotukseksi omille retkilleni 🙂

Alueen itälaidalta löytyy leirintäalue, mutta se oli ehkä jo vähän parhaat päivänsä nähnyt, aika pieni ja ymmärtääkseni lähinnä kausipaikkalaisten käytössä. Mutta esimerkiksi tähän lähelle saa kätevästi auton parkkiin Ormnäsiin. Polku Hageniin lähtee Ormnäsintien ja Cederblominkadun kulmasta.

Tammisaari Hagen
Ihania syksyn värejä!

Ramsholmen on saarista suurempi ja sinne mennään kauniin puusillan yli. Saaren polut ovat leveitä ja tasaisia ja alueella liikkuikin paljon pyöräilijöitä, perheitä rattaiden kanssa jne. Täältä löytyy myös uimaranta pukukoppeineen.

Tammisaari Ramsholmen
Hagenin ja Ramsholmenin välinen kapeikko
Tammisaari Ramsholmen silta
Silta Ramsholmenista Högholmeniin oli yllättävän pitkä ja ylitti hienon kaislikon

Högholmenin saarella polut kapenevat reilusti ja siellä ollaan paikoin ihan kunnon metsäpoluilla pitkospuineen. Saaren kärjessä on korkea kallio, josta on hienot merimaisemat.

Tammisaari högholmen
Högholmenin pitkospuita
Tammisaari Högholmen
Högholmenin kärjen näköaloja

Uusilla retkipoluilla joutuu normaalisti aina vähän skarppaamaan, että pysyy kartalla. Mutta Ramsholmen oli siitä kiva, että siellä oli helppoa ”pysyä kartalla” omasta sijainnistaan ja eipä saarella nyt kovin kauas pääsekään eksymään 🙂

Sieniä
Näin sieniasiantuntijana sanoisin, että ei varmaankaan herkkusieniä, vaikka siltä näyttävätkin 🙂
Sieniä
Söpö sieni

Kiersin aikalailla kokonaan molempien saarien reitit ja matkaa kertyi Ormnäsistä Hagen kautta ja takaisin reippaat 6 kilometriä.

Ja sitten kaksi tärkeää Eräirma suosittelee -paikkaa Tammisaaressa:

Aina, kun retkeilen lähelläkään Tammisaarta, tai voin koukata perille edes jotenkin järkevästi Tammisaaren kautta, käyn syömässä/ostamassa retkieväät Wi-Boxista Hangontien varrelta. Edullinen ja todella laadukas leipomo/kahvila/lounaspaikka. Sijainti autokauppojen välilssä on vähän kummallinen, mutta älä anna sen häiritä tai ajat onnesi ohi!

Jos Tammisaaressa tulee kunnon nälkä, silloin iso suositus Ravintola Höijersille rannassa. Ihana, vanha rakennus, lämmitetty terassi, hyvää ja tolkunhintaista ruokaa sekä erinomainen palvelu.

Lue seuraavaksi vaikka retkestäni moottoritien päälle Karnaistenkorpeen Lohjalla!

Vastaa