Retkivinkki: Trailmap retkikartta – ihan parasta!

Trailmap retkikartta = se onnen tunne, kun löydät jostain hyvästä vielä paremman version <3

Hehkutin täällä blogissa jo joskus viime vuonna, kuinka olin löytänyt Open Street Mapsin appsin ja kunnon kännykkäkarttojen ihanuudet retkeillessä. Mutta nyt kuulkaas löysin vielä paremman: Trailmap.fi on kaikki mitä tarvitaan!

Ja sanomani on edelleen tismalleen sama, kuin OSM-kirjoituksessani: Ilmainen retkikartta kännykkään ja rohkeasti merkitsemättömille poluille!

Ja siis kiitos tästä kuuluu jollekin niistä varmaan lähemmäs kymmenestä facebookin retkeilyryhmästä, johon kuuluun. Jossain niistä oli puhetta retkikartoista ja joku vinkkasi Trailmap-appiin. Itse en ollut tästä koskaan kuullutkaan, mutta vähän asiaa tutkittuani, vakuutuin kyllä nopeasti että nyt löytyi korvaaja OSM:n kartoille.

Korkberget Humaljärvi
Tännekin löysin Trailmapin avustuksella! 🙂

Kyseessä on siis ilmainen sovellus, jossa yhdistyvät Open Street Mapsin kartat ja Maanmittauslaitoksen maastokartat. Ja näihin ihmiset pääsevät vielä lisäämään tarkempia reittitietoja, laavupaikkoja jne.

Äpin lisäksi löytyy myös verkkosivu, jolla on kiva etsiskellä vaikka ihan omilta hoodeilta uusia polkuja! Lisäksi olen käyttänyt tätä jo muutamassa minulle tuntemattomammassa pikkukaupungissa, jossa olen ollut reissussa ja kaivannut ulkoiluideoita.

Homman hienous on siinä, että (ainakin täällä etelä-Suomessa) näet hyvinkin tarkasti sijaintisi kartalla. Sen lisäksi näet kännykästä maaston muodot, ja voit niistä päätellä vielä paremmin sijaintisi. Ainakin omien muutaman kuukauden käyttökokemusten perusteella tämä sovellus näyttää sijainnin todella tarkasti.

Alla esimerkkinä Linlon saari Trailmap-kartalla:

Trailmap retkikartta Linlo

Suurin osa pääpoluista on merkitty ja tärkeimmät tulipaikatkin löytyvät.

Toki Eräirman uskollisena lukijana tiedät, että tästä blogista löydät kaikista Linlon tulipaikoista huomattavasti paremman kartan 🙂

Karttaa zoomatessa näkee hyvin, miten paljon korkeuskäyrät auttavat navigoinnissa ja itsenä paikantamisessa. Ja jos siis olisin ottanut kuvankaappauksen kartasta ollessani Linlossa, siinä näkyisi oma sijaintini sinisenä pallurana.

Trailmap kartta

Trailmap-karttaa käyttäessä on hyvä muistaa, että polut ovat ihmisten sinne lisäämiä ja välillä ihmiset erehtyvät. Polut myös pystyy merkitsemään vaikeusasteen mukaan eri väreillä, ja tämä on tietysti aina kunkin retkeilijän oma näkemys.

Ja lopuksi ärsyttävä intternetsi disclaimer: Tietenkään en nyt suosittele, että kukaan lähtee vain näillä kännykän kartoilla mihinkään korpeen yksin tarpomaan. Mutta uskon, että sellainen typeryys nyt ei tullut kenellekään edes mieleen. Jos retkeilet suht ”mestoilla”, merkityillä reiteillä jne. ja haluat aina välillä vähän tsekkailla, että missäs sitä tarkalleen ottaen nyt olenkaan, niin sitten tämä retkikartta on just sulle. Jos menet vähänkään kauemmas sivistyksestä ja/tai esimerkiksi vähänkään vaativammissa sääolosuhteissa, niin sitten tietenkin otat mukaan myös paperikartan ja kompassin, sekä niiden käyttötaidon. Eiköstä juu? 🙂

Vastaa