Högbergetin luola Kirkkonummella

Kun seuraavan kerran pyyhällät Kirkkonummelle esimerkiksi Porkkalanniemeen, stop kohdassa Högbergetin luola! Pysähdys on todellakin pienen vaivan arvoinen – luola on tosi hieno ja helposti saavutettavissa.

Högbergetin luola
Högbergetin luolan sisäänkäynti

Itsekin olen iloisesti ajanut paikan ohi monen monta kertaa, ennen kuin paikalliselta kuulin koko luolasta. Tämä paikka on todellinen hidden gem, joka on valittu myös Visit Finlandin Suomen erikoisten luontonähtävyyksien listalle.

kallio
Autolta kohti kallion lakea

Högbergetin luolan pysäköinti ei ole ihan helpoimmasta päästä, nimittäin sitä ei varsinaisesti ole. Mutta hätä ei ole tämännäköinen. Auton saa parkkiin Porkkalantien oikeaan laitaan, vähän Peuramaan murtsikkasillan jälkeen. Polun alun kohdalle on nykyään Google Mapsissa merkattuna paikkakin. Polku luolalle on nykyään myös merkitty viereisen Wiknerin ratsutilan toimesta, jonka maille Högbergetin kallio ymmärtääkseni sijoittuu. Ratsutallin pihaan autoaan ei kuitenkaan voi jättää ja muutenkin hepolaiset on otettava huomioon kalliolla liikkuessa.

reittimerkki
Kiitos merkinnöistä Ratsutila Wikner!

Polkumerkinnöistä huolimatta jouduin kyllä jonkin aikaa etsiskelemään luolan suuta ja alkusyksyn sunnuntaina paikalla oli myös muutama muu retkeilijä samoissa hommissa. Mutta kyllä se sieltä löytyy, parkkipaikasta katsottuna kallion laen toisella puolella ja vähän ”vuoren” vasemmalla laidalla.

Itse Högbergetin kalliokin on hieno paikka, jonka laelta näkee pitkälle peltojen ja metsien yli. Oikein hyvä eväspaikka! Lisätunnelmaa hommaan tuovat kallion alla sijaitsevat hevostallit ja maneesit ja niiltä kantautuvat äänet ja tuoksut. Slvästi hepoilla oli käyty myös ratsastamassa kallion ympäri kiertävällä polulla.

Högberget eväsretki
Eväsmaisemat kohillaan

Högbergetin luola on virtauseroosioluola, joka on syntynyt jääkaudella ja sillä on mittaa kuutisen metriä ja korkeutta parhaimmillaan parisen metriä. Tarkempaa infoa luolasta löytyy esimerkiksi Retkipaikasta. Luolaan pääsee helposti aikuinenkin kunnolla sisälle ja lapsi mahtuu ihan perälle asti. Seinämien pyöristynyt muoto on todella erikoinen näky!

Högbergetin luola
Luola sisältä
Högbergetin luolan suuaukko
Luolan suuaukko sisältä katsottuna
Högbergetin luola
Ja tässä ollaan suoran luolan päällä

Aina tasokas Iltalehti on myös tehnyt kohteesta jutun ihan pikkiriikkisen raflaavalla otsikolla: ”Kirkkonummen pimppiluola muistuttaa vaginaa”… Olisiko tämä nyt sen facepalmin paikka? 😀

Högberget
Koko Höberget kannattaa kiertää, siellä on paljon muutakin hienoa nähtävää luolan lisäksi!
Högberget
Lainattu minihenkilö mittatikkuna

Sinua voisi kiinnostaa myös off-the-beaten-track juttuni Kirkkonummelta!

Yksi vastaus artikkeliin “Högbergetin luola Kirkkonummella”

Vastaa