Hanikan luontopolku Espoossa

Ai paikallisbussilla todella monipuoliselle luontopolulle? Saanko esitellä: Hanikan luontopolku Espoon Soukassa!

Noin viiden kilometrin pituisella polulla on erittäin vaihtelevat maisemat suota, pitkospuita, rantakallioita, lehtipuumetsää, kuusikkoa, muinaisrantaa ja -hautoja, lintukosteikkoa, korkeuseroja.. Taatusti koko HSL:n lipun hinnalla nähtävää!

Hanikan luontopolku
Citypitkospuut

Reitti on hyvin merkitty keltaisilla maalitäplillä ja muutamia tien ja pururadan ylityksiä lukuunottamatta reitillä pysyy vaivattomasti merkintöjä seuraamattakin. Koko polun kiertämiseen saa hyvinkin menemään reilun pari tuntia.

Hanikan luontopolku
Mataskärsvikenin lahti
kelopuu
Erämaassa Espoossa

Paikalle on toki helppo tulla myös omalla autolla. Parkkipaikkoja löytyy useampi ja ne on merkitty tähän Espoon Kaupungin julkaisemaan tosi kattavaan Hanikan luontopolun reittioppaaseen. Itse parkkeeraisin joko Suinonsalmeen kioskille tai kuntopolun parkkipaikalle. Tai sitten Soukkaan Alakartanontien isolle parkkipaikalle (navigaattoriin Alatörmä, Espoo), josta pääsee urheilukentän läpi suoraan polulle.

Olen kiertänyt aikoinani tätä luontopolkua useamman vuoden, kun se Soukassa asuessani oli lähiulkoreittini. Eli olen siis ollut täysin pilalle hemmoteltu tasokkaan retkeilyn suhteen 🙂 Reitti on todella monipuolinen ja vaihteleva ja maisema myös vaihtuu paljon vuodenaikojen mukana. Eli lämpimästi suosittelen poikkeamaan Hanikan polulla myös muilloin, kuin kesällä!

Hanikan luontopolku kartta

Eräirman top 3 Hanikan luontopolku:

  1. Sundsbergetin muinaishaudat
  2. Mataskärsvikenin lahti
  3. Kaitalahden kosteikko

Sundsbergetin pronssikautiset muinaishaudat sijaitsevat entisellä saarella, nykyisellä kallionlaella. Kiviröykkiöitä, eli hiidenkiukaita, on kaksi, joista toinen on vähän paremmassa kunnossa. Kallionlaelta on hienot maisemat varsinkin auringonlaskun aikaan.

Muinaishautojen lisäksi reitiltä löytyy myös muinaisranta, Soukankallioiden länsilaidalla polku kiemurtelee ihan selvästi rantakivikossa. Reitillä on myös infokyltti, joka kertoo lisää paikasta.

Hanikan muinaishauta
Hiidenkirnu
infotaulu muinaishauta
Infotaulu muinaishaudalla

Mataskärsvikenin lahti on minusta kaunein paikka reitillä ja vakio eväspaikkani löytyy lahden kallioilta. Alueella asustelee joutsenpariskunta, jota on kiva seurailla. Ihan kartan reunassa oikealla näkyvä nro 9 levähdyspaikka on myös rantakallio, jolla on myös selvästi paljon käytössä oleva (luvaton?) nuotiopaikka, mutta itse en pidä tästä niinkään, koska maisema on suoraan Suomenojan lämpölaitoksen piippuihin.

Hanikan luontopolku
Mataskärsvikenin lahti

Kaitalahden kosteikko ja lintutorni ovat suosikkejani, vaikka lintubongaus on minulle aivan hepreaa. Kosteikon valtava kaislikko ympäri vuoden on tosi vaikuttava näky lintutornista katsottuna, vaikkei linnuista mitään ymmärtäisikään.

Hanikan luontopolku
Näkymä lintutornista

Kesäisin auki olevalle Suinonsalmen kioskille kannattaa poiketa sivupolkua pitkin, jos ei ole omaa evästä matkassa mukana. Ja täältä voi myös kesällä aloittaa meriretken yhteysaluksella läheiseen Pentalan saaristomuseoon.

pitkospuut
Kaitalahden reunojen pitkospuiden varrella on keväisin upea keltainen rentukkameri
Smiley
Hanikan luontopolulla tule hymy naamalle!

Vastaa