Lemminkäisen temppeli Sipoossa

Nyt on kuulkaas astetta eksoottisempi retkivinkki teille! Nimittäin poiketkaahan ihmeessä katsomassa Lemminkäisen temppeli Sipoossa Gumbostrandissa. Toiselta nimeltään paikka tunnetaan Kyypelinvuorena.

Luolan sisäänkäynti
Lemminkäisen temppelin luolan suuaukko valtavan siirtolohkareen alla aivan tien vieressä

Porvoonväylältä erkaneva liittymä nro 55 kohti Söderkullaa vie aika hulppeidenkin talojen ohi kohti Gumbostrandin pientä satamaa. Ja kyllä vain, täällä on myös se Hjalliksen ilmeisesti sittemmin hiljakseen kuopattu Diili-rakennushanke. Lämmin suositus rannan Gumbo Kioskille, jossa oli tosi hyvä valikoima herkkuja ja kiva pieni terassi.

Pian kioskin jälkeen tie muuttu paikoin tosi kapeaksi yksityistieksi, mutta sinne vaan rohkeasti venevajan seinää hipoen! Lemminkäisen Temppelin kohdalla on pieni tila, johon autoja saa parkkiin tien viereen. Kalliot ovat ihan tien vieressä vasemmalla puolella ja niitä ei voi missata.

Kyypelinvuori Sipoo
Louhikkoa kallion reunalla

Kaverini oli käynyt paikalla muutamaa viikkoa ennen minua ja silloin kallioilla oli ollut paljon nepalityylisiä viirejä ja ilmeisesti joku (jooga?)tapahtuma. Minun käydessäni siellä oli vain yksi suuri lippu kallioiden laella ja muutama pressuista kyhätty laavu parkkipaikan vieressä.

”Anteeksi että mikä ihmeen Lemminkäisen Temppeli Sipoossa??”, saattavat jotkut lukijat kysyä. Noh. Tämä onkin vähän pidempi juttu, jossa on monia ihan uskomattomia käänteitä. Oletteko kuulleet mystikko Ior Bockista?

Luolan suuaukko
Pahoitteluni kuvissa näkyvästä ”säteestä” – onnistuin rikkomaan kameran linssin tällä reissulla..

Summasummarum. Vuonna 2010 surmattu Bror Holger Svedlin, alias Ior Bock, julkaisi vuonna 1996 Väinämöisen Mytologian eli Bockin perheen saagan. Tarinan mukaan kirjaan kirjattu pakanallinen tieto oli tähän saakka siirtynyt suvussa suullisena perimätietona. Ior Bockin mukaan Gumbostrandissa, Bockin perheen mailla sijaitsevan Kyypelinvuoren alla on sisäänpääsy Lemminkäisen Temppeliin ja sen mahdollisiin rikkauksiin. Hommaan liittyy myös mm. maapallon akselin äkillinen kallistuma, muinaisten pakanallisten suomalaisten vuonna 987 suorittama temppelin umpeensulkeminen jne. Suosittelen ehdottomasti iltalukemisiksi tähän uskomattoman mielettömään tarinaan tutustumista! Ja löytyypä tästä dokkari Yle Areenastakin, jos ihan haluat .

Nykyään Kyypelinvuori on Astanga Jooga Helsinki Oy:n omistama. Ior Bock oli tunnettu joogi ja astangakoulu osti alueen Bockin jäämistön huutokaupasta. Vaikka Bock opettikin vuosia joogaa mm. Goalla, niin hänen mallinsa ei ollut ihan sieltä tutummasta päästä meille Yin-joogaan tottuneille. Vai miltä kuulostaisi, jos ohjaaja alkaisi kertoa uudesta asanasta, Iorin keksimästä saunasolmusta, johon kuuluu suuseksin antaminen itselle? 😉

Ior Bock toimi myös 30 vuotta oppaana Suomenlinnassa. Siellä hänet tunnettiin siitä, että ettei hänen tarvinnut kääntää selkäänsä kuulijoille, hän veti kierrokset takaperin kävellen.

Lemminkäisen temppeli

Jostain intternetsin uumenista löysin kuvan, jossa näkyy luolan sisäänkäynti, kun sen esiin kaivamista on aloiteltu joskus 80-luvulla, ja siitä on kyllä edistetty aikalailla. Nyt luolaan jonkun kuvauksen mukaan mahtuisi jo rekka. Pohjalla oli kyllä näkyvillä jonkin verran vettä ja maa-ainesta, että vielä on hommaa edessä. Kaivauksia ovat suorittaneet Bockin seuraajien lisäksi aikanaan myös Lemminkäinen Oy.

Mutta asiaan (lopultakin)!

Luolaan ei saa mennä sisällä sortumavaaran vuoksi, mutta jo ”ovelta” kurkistellenkin se on varsin vaikuttava paikka. Mutta ei siinä vielä tosiaankaan kaikki! Kun lähdet kiertämään kalliota vasemmalle, löydät monta halkeamaa, joista moneen mahtuu helposti aikuinen seinämien väliin seikkailemaan.

Lemminkäisen temppeli
Osa halkeamista on kapeita, mutta osaan pääsee helposti!

Kannattaa myös kiivetä ylös kalliolle, siellä saa paremmin käsityksen railojen pituudesta ja suunnista.

Lemminkäisen temppeli
Tämän polun kautta ylös kalliolle nouseminen vaati pientä kumartelua 🙂

Takaisin alas pääsee kallion toiselta puolen, Lemminkäisen Temppelin suuaukon takaa rinnettä pitkin.

Lemminkäisen temppeli
Temppelin katolla ollaan! Ja tästä kuvasta näkyy myös, miten läheltä tie kulkee
Lemminkäisen temppeli
Ja tässä ollaan luolan sisäänkäynnin takana

Kertakaikkisen hieno ja vaikuttava luonnonmuodostelma, oli noista temppelitaruista mitä mieltä vain. Minusta ne antavat harmittomuudessaan tälle paikalle vain tosi erikoisen ja mielenkiintoisen tarinan kivaksi retkimausteeksi.

2 vastausta artikkeliin “Lemminkäisen temppeli Sipoossa”

  1. Eiköhän tämä ole yksi suurimpia kusetuksia joihin Lemminkäinen on yhtiönä mennyt. Toki heillekin lopulta selvisi mistä on kyse kun tämä ”tutkijaryhmä” jäi kiinni pilvenpoltosta. Eihän ne siellä mitään tehneet, istuivat ringissä ja piippu kiersi eteenpäin ja osa kääri jointteja jotka ilmeisesti Lemminkäinen ja paikallinen pankki viime kädessä maksoivat. Osa tuli intiasta tänne vain lomailemaan ja eihän tuo huumeporukkakaan uskonut mihinkään aarteeseen, heille riitti lämmin suomen kesä ja ilmaiset huumeet.

Vastaa