Lähteelän ulkoilualue – tuntemattomampaa Porkkalaa

Porkkalanniemi Kirkkonummella on niin paljon muutakin, kuin se ikuinen Pampskatanin kärki. Oma suosikkini onkin aika tuntematon helmi: Lähteelän ulkoilualue.

Lähteelän ulkoilualue
Lähteelän kallioilla mieli lepää.

Lähteelään ajetaan Porkkalanniemen läpi menevää ”päätietä”, josta on opastus perille. Navigaattori löytää perille osoitteella Läntinen Källvikintie 10. Parkkipaikka on muutaman sadan metrin päässä isolta tieltä. Parkkikselta löytyy puucee ja kyltti lintutornia kohti. Polku on melkeinpä kapea tie suurimman osan matkaa ja pituutta sille kertyy yhteen suuntaan vajaa parisen kilometriä.

Lähteelän ulkoilualue retkikartta
Thö Porkkalanniemi jää tästä kuvasta vasemmalle.

Lintutorni löytyy melkein heti parkkipaikalta lähdön jälkeen oikealta. Se on vähän kuumottava korkeanpaikankammoiselle (eli meikälle), mutta kannattaa puhallella ja kiivetä rauhassa ylös asti – maisemat ovat upeat!

Lähteelä lintutorni
Torni on kallion päällä ja reippaasti korkeimpien puiden yläpuolella.
Lähteelä lintutorni
Maisema tornista on upea säällä kuin säällä!

Ulkoilupolku on noin parin kilometrin mittainen ja päättyy Lähteelän vierasvenesatamaan. Sataman palveluita on kehitetty tänä vuonna reippaasti ja sinne oli ilmestynyt mm. kioski/ravintola terasseineen, josta oli vuokrattavissa mm. kajakkeja, soutuveneitä ja suppilautoja. Ravintolasta oli saatavilla ihan kunnon ruokaakin ja sen lohikeittoa on kehuttu kovasti. Lisäksi alueelta löytyy kaksi tilaussaunaa ja grillauspaikka.

Lähteelän ulkoilualue
Lähteelän ulkoilupolku leveimmillään.

Lähtelässä on siis mahdollista retkeillä ensin, sitten käydä lohikeitolla ja suppaamassa ja päättää päivä saunoen! Telttailu on alueella maksullista (15 €/yö kesällä 2020) ja täällä on mahdolista myös kausitelttailu. Selvästi useampikin paikalla olleista teltoista oli ollut siellä jo jonkin aikaa.

Vierasvenesatama on upeilla rantakallioilla ja sieltä on helppo löytää oma rauhallinen taukopaikka, jossa ihastella maisemia.

Lähteelän ulkoilualue
Tästä uimakopista on ehkä maailman kauneimmat vaatteidenvaihtomaisemat!

Ja kun nyt täällä asti oltiin, niin pitihän sitä poiketa siellä Porkkalanniemessäkin asti.. 🙂

Ja tässä onkin syy, miksi en testannut Lähteelän (täytenä yllätyksenä tullutta) ravintolaa. Nimittäin myös Porkkalan Marinaan on tullut uusi yrittäjä ja halusin käydä siellä testisyömässä. Täällä oli vielä hommat vähän vaiheessa, mutta todella lupaavalta näytti entisen veneilijöiden kaupan muuttuminen ravintolaksi! Ravintolassa oli jo tarjolla ainakin pizzaa ja kalakeittoa, itse tyydyin lopulta laituribaarin tuoreeseen pullaan ja toastiin.

Porkkala Marin
Porkkalan Marinan hurjaa meininkiä elokuisena maanantaina.

No joo, kävinhän minä sitten vielä siellä Porkkalankärjessäkin, kun kerran täällä olin! Hauskana yllätyksenä tuli, että siinä, missä itse menen aina vanhasta tottumuksesta ”oikeaan reunaan” (Porkkalaa kohti tullessa katsottuna), tämä paikka olikin mukana olleelle syntyperäiselle kirkkonummelaiselle ihan uusi juttu.

Parkkeeraan yleensä joko ”haahkan” tai ”koskelon” tulipaikkojen kohdalla oleville parkkipaikoille ja kierrän siitä Telebergetin lenkin ja Pampskatanin piston. (Käyn tekemässä nämä vielä uudestaan tässä joku päivä, niin saan teille tänne tuoreita kuvia. Eli ei siitä nyt enempää 🙂

Porkkalanniemi kartta
Porkkalanniemen retkeilyalueen reittikartta
Porkkalanniemi
Pampskatanin länsikalliot, joilta näkee luotsiasemalle, ovat yleensä rauhallisemmat, kuin kärjen kalliot.
Porkkalanniemi
Pampskatanin kärjessä
Lähteelä maksu
Tällainen kyltti oli parkkipaikan infotaululla. En ole koskaan ennen törmännyt, ja en oikein ole vielä saanut muodostettua mielipidettäni tästä ”vapaaehtoisesta kannatusmaksusta”.

Kannattaa käydä lukemassa myös juttuni Högbergetin luolasta, jonne on helppo poiketa kun suuntana on Lähteelän ulkoilualue!

Vastaa