Kauhala Kirkkonummella – Kaunis joenuoma ja upeita kallioita

Kauhala, Kirkkonummi – vau.

Taas kerran ollaan retkikohteessa, joka on ollut to retkeil -listallani iäisyyden! Keväällä tulin sitten tänne lopultakin lähteneeksi ja en pettynyt! Ihan huiman hieno paikka, joka on helposti saavutettavissa, kunhan tietää minne on menossa.

Kalliolohkare

Kauhala sijaitsee Pohjois-Kirkkonummella, aikalailla suoraan Nuuksion eteläpuolella, mutta tois puol Turun moottoritietä. Paikan päälle pääsee myös jostain Veikkolan teollisuusalueelta alkavalta polulta, mutta siitä minulla ei ole sen tarkempia sijaintitietoja.

Kauhalan tie

Ylemmässä kuvassa näkyvän viljasiilon (?) kohdalta kääntyy tie kohti parkkipaikkaa. Googlemapsissä se on nimetty ”kiipeilijöiden parkkipaikaksi”.

Navigaattoriin: Forsgårdintie 32

Kauhala silta

Parkkipaikalle johtava pikkutie ylitti upean, joen muovaaman ”kanjonin”.

Kauhala parkkipaikka
Kauhalan ulkoilualueen parkkipaikka.

Keväisenä arki-iltapäivänä parkkipaikka oli tyhjänä ja uskoisin että kuumimpana retkeilysesonkinakin Kauhalassa saa kyllä samoilla aika rauhassa.

Kauhala parkkipaikka
Retkipolku alkaa parkkipaikan päästä.

Ei muuta kuin retkelle lompsis! Suosittelen lämpimästi valitsemaan menosuunnaksi oikean puoleisen polun, sillä se vie ensin kallioiden päälle. Retki alkaa siis upeilla maisemilla heti pienen nousun jälkeen!

Kauhalan ulkoilualue
Irma suosittelee reittiä oikealla.
Kauhalan ulkoilualue polku

Selkeä polku kiemurtelee mäntymetsässä jonkin matkaa rauhallisesti nousten.

Kauhalan ulkoilualue kallio

Kunnes saavutaan ensimmäiselle kallion laelle ja maisemat avautuvat. Laitoin tämän kohdan mieleen mahdollista pikaista yhden yön riipuntareissua silmällä pitäen 🙂 Näihin maisemiin olisi mukava nukahtaa!

Kauhala kallio

Polku kulkee kalliorivistön yllä, kunnes laskeutuu rauhallista tahtia jokiuomaan. Oikeastaan vasta täältä oikeasti hahmottaa, miten korkealla sitä äsken tulikaan oltua.

Tämähän on vähän kallioiden perusongelma noin yleensäkin: niiden päältä näet upeat maisemat jne., mutta vasta kun olet kallion alla, todella hahmotat ja vaikutut niiden koosta. Vahvasti paikka, joka on koettava joka perspektiivistä, voidakseen todella arvostaa kaikkea, mitä sillä on tarjota 🙂

Kauhala puro

Laakson pohjalla virtaava Kakarpuro oli keväisten sateiden jäljiltä varsin voimissaan ja seurailin sitä kohti Kakarlampea aina siihen kohtaan asti, jossa polku olisi ylittänyt puron. Tulin siihen tulokseen, että matkaa oli jo tullut riittävästi ja voisin kääntyä paluumatkalle. Eli toisin sanoen, en halunnut riskeerata, että homma menee uintireissuksi.

Kauhala joki

Puro oli todella monipuolinen nähtävyys ja aikaa kului yllättävän paljon erilaisten mutkien, notkojen, pienten putousten, rauhallisten uomien ja muiden ihmettelyyn.

Kauhala Veikkola

Koko ajan joen toista rantaa seuraili siis massiivinen kiviseinämä, joka tekee paikasta todella erikoisen ja dramaattisen tuntuisen. Minulla pyöri koko ajan mielessä, että täällä on varmasti ollut jo aikoja sitten ihmisiä liikkeellä, jotenkin Kauhala ihan henki vanhaa historiaa.

Kun sitten kotiin palattuani tutkin vähän tarkemmin Kauhalasta kirjoitettuja juttuja, niin jopas vain: Kauhalasta on jo vuonna 1913 löydetty kivikautinen hirven luusta valmistettu tuura. Luutuura on yksi kolmesta vanhimmasta Suomesta löydetystä ihmisen tekemästä esineestä ja sen iäksi on arvioitu noin 8 500 vuotta.

Kauhala polku

Alueella ei siis kulje merkittyjä reittejä ja kunnollisia karttojakaan ei oikein löydy linkattavaksi. Mutta polut ovat hyvin kuljettuja ja tekemäni kallioiden ja jokiuoman kierroksen pärjää oikein hyvin kartattakin. Trailmap toimi loistavasti täälläkin.

Kauhalan ulkoilualue on ilmeisesti vielä vuonna 2016 kuulunut Helsingin kaupungille, mutta sittemmin se on myyty. Löysin vain yhten Ylen artikkelin myyntiaikeista, mutta en mistään löytänyt vahvistusta, että kuinka asiassa lopulta kävi. Jos sinulla on tästä tietoa, kommentoi ihmeessä!

Kallio koivu

Niin kuin parkkipaikan nimikin antaa ymmärtää, Kauhala on suosittu kiipeilypaikka. Enkä kyllä ollenkaan ihmettele miksi, niin mielettömän upeita nämä kalliot olivat!

Kauhala kallio
Kauhala kiipeilykallio

Polun loppupää kohti parkkipaikkaa kiemurteli valtavien lohkareiden välistä ja paikoin puro virtaa vain muutamien metrien päässä kallioista. Ihan uskomattoman upea paikka!

Kauhala retkipolku

Paljon jäi vielä seuraavaan reissuun: Kakarlampi ja siellä kuulemma oleva kiva leiripaikka, Kakarlammelta Veikkolan suuntaan oleva Viinakallion lippaluola, jonka jo nimi kertonee, mitä siellä on aikoinaan puuhailtu..

Kauhalan ulkoilualue

Seuraavaksi sinun kannattaa käydä lukemassa tästä toisesta upeasta kalliosta ja luolasta Kirkkonummella.

Vastaa