Dagmarin lähde Tammisaaressa

Käsi ylös, kenelle Dagmarin lähde Tammisaaressa on tuttu? Ei se mitään, en minäkään ollut koskaan kuulutkaan siitä, vaikka sentään silloin tällöin Tammisaaressa liikunkin 🙂

Mutta tilanne on helposti korjattavissa, sillä ajoaika pääkaupunkiseudulta pelipaikalle on vain noin tunnin verran omalla autolla. Täällä on helppo poiketa vaikka matkalla Hankoon!

Navigaattoriin: Leksvallintie 300.

tammisaari
Lähteelle johtaa polku läpi hienon hongikon

Dagmarin lähde sijaitsee meren rannalla Källvikenissä, vajaan 10 kilometrin päässä Tammisaaren keskustasta. Hangontieltä on opastus perille.

retkikartta

Parkkipaikalta lähteelle on matkaa vain muutama sata metriä ja kokonaisuudessaan luonnonsuojelualueella on mittaa noin 40 hehtaaria. Lämmin suositus, että käyt tutkimassa polkuja myös laajemmin! Löysin useamman tosi kivan rantakallion ja pari muutakin hiekkarantaa alueelta.

Fiskars Group kunnosti omistamansa alueen ja lahjoitti sen suomalaisille Suomi 100-juhlien kunniaksi vuonna 2017.

retkikyltti

Viitoitus on alueella ensiluokkaista. Paitsi, että Keisarin pöydälle ei ole viitan viittaa – mikä juttu alueen viitoitusvastaavat?

Dagmarin lähde tammisaari
Dagmarin lähde on ollut retkikohde kauan ja maastossa näkyy useampia vanhempia reittejä ja portaita.

Dagmarin lähde saa nimensä Venäjän keisari Aleksanteri III puolisolta, Tanskan prinsessa Dagmarilta. Hänet tunnetaan historiassa paremmin nimellä keisarinna Maria Fjodorovna. Aleksanteri III:n ja Dagmarin poika Nikolai II oli Venjän viimeinen tsaari. Aleksanteri III ja Dagmar vierailivat alueella useampaan kertaan lomaillessaan alueella keisarillisella huvipurrellaan 1800-luvun loppupuolella.

Dagmarin lähde tammisaari
Kuvan yläreunassa näkyvä kivipaasi on vanha, vuonna 1888 pystytetty muistomerkki.

Minusta hienompi oli lähteen varsinainen ”alku” (kuva yllä), joka oli selvästi tosi vanha. Sieltä vesi virtasi jonkin matkaa alemmas kohti hiekkarantaa ja pientä allasta (kuva alla).

Dagmarin lähde tammisaari
Tästä olisi ollut hyvä täyttää muutama vesipullo, joita ei tietenkään ollut tällä reissulla ainuttakaan mukana.

Dagmarin lähde oli selvästi suosittu ulkoilu- ja vedenhakupaikka, koska sateisena lokakuisena iltapäivänäkin paikalla oli ihmisiä. Tulipa meitä vastaan jopa yksi paljain jaloin liikkeellä ollut vedenhakijakin kanistereineen!

opaskyltti
Infokyltti, jossa on myös kivoja vanhoja kuvia, mutta ne joudutte käydä itse katsomassa paikan päällä! 🙂

Luonnon hiekkaranta, johon lähde laskee, oli tosi kaunis paikka ihan itsessäänkin ja siinä on viehättävä laituri. Paikalle on siis mahdollista saapua myös veneellä!

Lisäksi rannassa on syysmyskyssä kaatuneen vanhan männyn kanto ja siitä irrotettu osa, johon on merkitty tärkeitä vuosia historian varrelta.

kanto
dagmarin ranta

Laiturista vasemmalle löytyy Keisarin pöytä, jossa Alksanteri III:n ja Dagmarin kerrotaan nauttineen lähteen vedestä ja piknikeväistään.

keisarin pöytä
Urpålla meni Keisarin pöydän katselmus vähän hakemisen puolelle. Sinne on rantaa pitkin lähteeltä matkaa vain noin minuutti, mutta lähdin kartan innoittamana kiertämään yläkautta. Virhe.
dagmarin ranta
Karjaa
Loppukevennyksenä upea kyltti Karjaan Shelliltä! 😀

Sinua voisi kiinnostaa myös retkijuttuni Tammisaaren Ramsholmenista.

Vastaa