Teijon Kansallispuisto Sahajärven kierros

Teijon Kansallispuistossa kulkeva 8,8 km Sahajärven kierros on helppo ja hyvin merkitty rengasreitti. Lähdimme matkaan heinäkuisena aamuna retkikavein kanssa, koska iltapäivälle oli luvattu ukkosta. Matkaan meni rauhallisen makkaranpaistotauon kanssa nelisen tuntia.

Jätimme auton Nenustannummen parkkipaikalle ja lähdimme kulkemaan reittiä vastapäivään, eli kuten suositellaan. Minulle on muuten suuri mysteeri, miksi monille reiteille kerrotaan suositussuunta. Kuka sen päättää ja mihin se perustuu? Istuuko jossain joku Virallinen Kansallispuistovaliokunta, joka komiteoissaan suoltaa mietintöjä, että juuri näin päin on nyt ihmisen hyvä tämä reitti kiertää?

Teijon Kansallispuisto Sahajärven kierros
Nenustannummen parkkipaikalta lähti leveä polku kohti Hamarinjärveä

Haluaisin niin voida hehkuttaa teille Sahajärven kierrosta, mutta en vaan voi. Varsinkin Sauruntien pohjoispuoli, jossa valtaosa reitistä kulkee, oli minusta tosi tylsää. Perus mäntymetsää, vähän suota pitkospuineen ja jokunen kallio. Mutta niiltäkään ei oikein edes nähnyt Hamarinjärveä, kun sen rannat olivat niin ryteikköä.

Teijon Kansallispuisto Sahajärven kierros
Pitkoksilla

Sahajärven kierroksen ehdoton kohokohta on tietysti Kalasuntin kaksi vetolossia, jotka ovat toki hieno ja erikoinen kokemus. Samoin Kalasuntin laavu on upealla paikalla. Selvästi moni retkeilijä olikin vain tullut yhdellä lautalla Kalasunttiin makkaranpaistoon (ja kenties ottamaan Instakuvia lossilta). Sinne kun ei ole parkkipaikalta kuin noin 700 metrin matka.

Teijon Kansallispuisto Kalasuntin vetolossi
Lossimatka on sopivan lyhyt, ei ehdi tulla rakkoja hienohelmaretkeilijän käsiin 🙂

Kalasuntin laavu oli puolen päivän jälkeen sunnuntaina melkoisen ruuhkainen ja jäimmekin pohtimaan, että miksi ihmeessä reitille ei ole tehty toista nuotiopaikkaa vaikka Hamarin järven rantaan? Toki Nenustassa on tulentekopaikka, mutta se tulee vähän turhan äkkiä lähdön jälkeen ja vaatisi pitkähkön koukkauksen.

Teijon Kansallispuisto Kalasuntin vetolossi
Toinen lossimatka Kalasuntista eteenpäin on ihan vähän pidempi

Kalasuntin toisen lossin jälkeen reitti nousi kallioille, josta oli hienot maisemat Sahajärvelle ja sen yli. Tänne kallioiden päälle sopisi loistavasti näkötorni, josta varmaan näkisi merelle asti!

Teijon Kansallispuisto Sahajärven kierros

Loppumatka kallioiden jälkeen oli lisää mäntymetsää, kosteaa pöheikköä (jossa hyttyset olivat kiitettävästi läsnä) ja aivan mutaiseksi ajettu maastopyöräpolkuosuus, jossa ei jostain syystä ollut pitkospuita.

Teijon Kansallispuisto Sahajärven kierros

Täytyy tunnustaa, että harmitti aikalailla, kun retkikaverini oli tullut mukaani Tampereelta asti ja vetolosseja lukuunottamatta Sahajärven kierros oli niin perus, kuin ikinä voi olla. Jos pitäisi valita, tekisin Matildanjärven kierroksen tämän reitin sijaan koska tahansa.

Teijon Kansallispuisto
En ostanut, mutta ihana 🙂

Teijon Kansallispuisto Matildajärven kierros

Suosikkini Teijon Kansallispuiston rengasvaelluksista on ehdottomasti Matildajärven kierros. Reitti on pituudeltaan vajaat 6 km ja kiertää nimensä mukaisesti Matildajärven (ylläriii).

Pinkit varpaat
Retkitauolla on hyvä kastaa varpaat kirkkaaseen järveen

Teijon Kansallispuisto sijaitsee aikalailla suoraan Salon eteläpuolella, noin 140 km ajomatkan päässä Helsingistä. Vieressä sijaitseva Mathildedahlin ruukkikylä on ihana ja suosittelen lämpimästi käymistä myös siellä! Ainakin kannattaa poiketa rannassa, jossa on vierasvenesatama Matildan Marina. Ja samalla voi pyörähtää itse ruukkialueella, jossa on mm. Hotel Mathildedahl, kesäteatteri, pikkuputiikkeja, villakehräämö ja ilmeisesti aina avoinna oleva, ilmainen pieni ruukkimuseo. Matildankartanon kahvilassa ja leipomossa käyn itse aina. Sen puutarha on viehättävä ja paikalla seikkailee usein omistajaperheen kissa vieraita tervehtimässä. Lisäksi suosittelen visiittiä kyläpaahtimo Terhossa, josta saa myös tosi hyvää ruokaa ja siellä voi maistella Kyläpanimon tuotteita . Ja tuliaisiksi kannattaa käydä ostamassa PetriS Chocolaten ä l y t t ö m ä n hyviä konvehteja. Eli helposti Mathildedahlista ei ehdi ollenkaan retkelle, kun näkemistä ja syömistä on niin paljon!

Kylän läpi Marinaan johtava upea tammikuja on muuten ilmeisesti Suomen pisin, vaikka vamaa tietoa tästä en onnistunutkaan löytämään. Niin ainakin kaikki paikalliset väittävät 🙂

Mutta, mars retkelle! Matildanjärven kierros lähtee kätevästi Teijon Luontokeskukselta, jossa on mm. kahvio, wc:t, hyvin parkkipaikkoja ja Natura Vivan melontakeskus, josta voi vuokrata mm. kajakkeja, sup-lautoja, maastopyöriä ym.

Teijon Kansallispuisto Matildanjärven kierros
Alkumatkasta kukkivat tupasvillat

Kiersimme reitin retkikaverin kanssa kesäkuussa hellepäivänä kaikessa rauhassa vastapäivään ja aikaa meni huilitaukoineen (ei syöty eväitä) vajaa 3 tuntia.

Minusta reitti oli tosi kiva ja vaihteleva! Alussa on mäntymetsikköä, joka vaihtuu suoksi pitkospuineen ja sitten pohjoispuolella reitti seurailee rantakallioita järven länsipäätyyn, jossa lopulta vastaan tulevat yksityistontit ja reitti siirtyy hetkeksi matkaa asfaltille. Loppupätkä takaisin luontokeskukselle puikkaa vielä metsätielle, eli kuumalla ilmalla hurjasti pölyävää päätietä pitkin ei tarvitse kävellä. Mutta siis suurin osa matkaa kuljetaan hienoissa järvimaisemissa.

Pitkospuut
Pitkospuut rantakaislikossa

Reitti loppuu korkeille rantakallioille luontokeskuksen eteen. Rannasta löytyy hiekkarannan poukama sekä upealla paikalla oleva tilaussauna (joka jäi vähän kutkuttamaan seuraavaa kertaa varten..).

Matkan varrelle jää monta hyvää tauko- ja eväspaikkaa järven rannassa, sekä karttaan merkittyjä laavuja ja nuotiopaikkoja, että muita sopivia poukamia. Selvästi monet olivat jäämässä niihin myös yöksi telttoineen ja riippumattoineen.

Toki reitillä oli kesäkuun sunnuntaina väkeä liikkeellä, mutta kyllä siellä sai ihan omassa rauhassa silti kulkea. Lämmin suositus, Teijon kansallispuisto on käynnin arvoinen paikka!

Sinua voisi myös kiinnostaa lukea toisesta reissustani, kun olin yöpymässä Teijossa Tentsilessä.

Tentsile Teijon Kansallispuistossa

Lopultakin Tentsileä testaamassa! Repäisimme kaverini kanssa kunnon loven viikonlopun retkibudjettiin ja majoituimme yhden yön puiden väliin ilmaan viritetty Tentsile Teijon kansallispuistossa.

Teltat sijaitsevat Teijon luontokeskuksen vieressä Mathildedahlissa, aivan Matildajärven rannalla kallion päällä. Sijainti 6/5, sijoittelu 0/5. Teltat nimittäin olivat yllätykseksemme aivan vierekkäin! Varmasti suurimmalle osalle tässä on kyse todella eksoottisesta luontoelämyksestä ja sitä ei kyllä varsinaisesti voimistanut se, kun tuntui että naapuriteltan herra olisi kuorsannut omassa kainalossa..

Samoin kyllä minusta 125 euron vuorokausihinnalla näkymän teltasta voisi olettaa olevan jotain muuta, kuin tämä:

Tentsile Teijon Kansallispuisto
Naapuriin oli matkaa alle pari metriä

Emme olleet köyhiä emmekä kipeitä, vaan otimme myös 15 €/hlö aamiaispaketit. Ja se taas oli erittäin positiivinen yllätys! Aamiaiskassi tuotiin teltalle yhdeksän aikoihin ja se oli valtava. Söimme kassista vielä päivän retkelläkin evästä ja jos mukana olisi ollut termospullot, siitä olisi saanut retkikahvitkin mukaan.

Tentsile aamiainen Teijon Kansallispuisto
Tentsile-aamiainen sisälsi: Isot termarit kahvia ja teetä, mustikka- ja puolukka mahupullot, jugurttia, keitettyä kananmunaa, mukillinen päärynäviipaleita ja minitomaatteja, todella isot täytetyt leivät ja Domino-keksejä.

Tentsile-paketin hintaan kuuluivat myös pyyhkeet, hyvä ja puhdas makuupussi, lampaantalja, telttavalo (!), tyyny sekä tyynyliina ja lakana makuupussiin. Lisäksi käytössä oli Teijon luontokeskuksen WC ja suihku, jonne tentsileissä nukkujille oli oma avain.

Mutta, saiko siinä Tentsilessä nyt sitten hyvin nukuttua ja millaista oli?

Noh, ei saanut nukuttua 🙂 Teltta oli tosi hieno kokemus testata, mutta vaikka siinä olikin tosi hauskaa makoilla, niin nukuttua siinä ei kyllä saanut.. Ensinnäkin pohja oli yllättävän kova, ehdottomasti olisi pitänyt olla oma retkipatja mukana. Nyt olin ottanut vain riippumatossa käyttämäni superohuet patjat meille mukaan, ihan vain että saadaan lisäeristystä alta tulevaa kylmää vastaan. Kyljellään nukkuvana olin aamulla aivan jumissa..

Lisäksi teltta hytkyi aivan hervottomasti aina, kun jompikumpi vaihtoi vähänkin asentoa. Aivan taatusti heräsi joka ikinen kerta, kun toinen kääntyi. Ja koko seuraavan päivän päässä heitti aivan, kuin olisi juuri syysmyrskyssä Tallinnaan seilannut.

Tentsile Teijon Kansallispuisto

Tentsile-teltta itsessään oli kyllä tosi magee! Sen alla oli ensin verkko, joka oli ehkä reilun metrin korkeudella, ja jossa pystyi säilyttämään tavaroita ja hengailemaan. Tämän päällä oli sitten varsinainen teltta noin parin metrin korkeudessa, ja sinne mentiin ”lattian” keskellä olevasta aukosta. Tekniikan oppi nopeasti ja sisään meneminen oli helppoa.

Teltan sisällä oli yllättävän tilavaa ja korkeuttakin oli todella ruhtinaallisesti.

Tentsile Teijon Kansallispuisto
Alareunassa näkyvä musta kangas on suljettava sisääntuloaukko, eli nukkumatilan leveys on oikein riittävä.
aamukahvi Teijon Kansallispuisto
Aamukaffet verkolla istuskellen oli ehkä parasta koko hommassa!
Teijon Kansallispuisto Matildajärvi
Teijon auringonlasku ei myöskään tuottanut pettymystä

Laitoin reissun jälkeen Ruukkimatkailu Oy:lle palautetta, jossa aamiaisen kehumisen lisäksi sanoin, että telttojen sijoittaminen ihan vierekkäin on ihan käsittämätöntä. Sain heiltä vastauksen, että ovat kanssani täysin samaa mieltä, mutta että sijoittelussa on ollut haasteita Metsähallituksen kanssa.

Seuraavaksi voit lukea vaikkapa ihanasta riippumattoretkestäni Tammion saaressa.