Tammio – riippumattoretkellä saarella

Kävin viikonloppuna yhden yön riippumattoretkellä saaressa Haminan edustalla, muutaman kymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta. Ja voi että, mikä helmi sieltä löytyikään! Idyllinen Tammio on ehdottomasti käynnin arvoinen paikka!

Tammion kalastajakylä

Olin jo jonkun aikaa suunnitellut, että menisin tänä kesän yöpymään Ulko-Tammion saarelle, joka on osa Itäisen Suomenlahden kansallispuistoa. Mutta sinne on näin koronakesänä aika huonosti reittiliikennettä ja siellä olisi joutunut viipymään vähän turhan pitkään odottelemassa seuraavaa yhteysalusta. Normikesinä yhteysalus on mennyt viikonloppuisin Tammion kautta Ulko-Tammioon ja takaisin viikonloppuisin.

Mutta Tammion vanha kalastajakylä ei ollut ollenkaan huono vaihtoehto! Ja sinne pääsee vielä kesän 2020 elokuun loppuun asti Kotkasta lähtevällä MeriSetin Vikla-aluksella, jolla yhden suunnan matka maksaa 15 €.

MeriSet Vikla
Aika täydellinen veneilysää

Sääennuste näytti kuumaa ja sateetonta kesäsäätä, joten perjantaina töiden jälkeen hurautin reilussa tunnissa moottoritietä Kotkaan Santalahden leirintäalueelle, josta olin vuokrannut pikkumökin sopuhintaan. Mökkejä oli sekä suihkulla että ilman, ja viiden tähden karavaanialueen upouudet wc- ja suihkutilat riittivät minulle oikein hyvin.

Leirintäalue sijaitse tosi kauniilla paikalla muutaman kilometrin päässä Kotkan keskustasta ja siellä oli mm. hiekkaranta, minigolf, suppilautojen vuokrausta ja pari muutaman kilometrin merkittyä retkipolkua. Tännehän pitää siis tulla uudelleen ajan kanssa!

Kotkaa ehdin kiertää pikaisesti autolla tullessani illalla ja aamulla, ennen kuin laiva lähti Sapokan satamasta klo 10. Merellinen kaupunki oli kaunis kuin mikä! Paljon vehreitä puistoja, hauskoja taideteoksia siellä täällä, kivannäköinen tori, merikeskus Vellamo ja Maretarium – ihana paikka!

Kotka Sapokan puisto
Sapokan puiston taidetta ja taustalla vesiputous

Vikla II -aluksella oli aika täyttä, mutta koska tuuli oli ihan olematonta ja aurinko porotti, taittui kahden tunnin matka mukavasti kannella istuskellen. Laivalla oli pieni kahvio A-oikeuksin ja matkustajat olivat hauska sekoitus päiväretkeläisiä ja Tammioon ja lähisaarien mökeille menijöitä.

Tammio aallonmurtaja
Tammion aallonmurtajan laiturilla

Tammiolaiset tilaavat paikalliselta K-kauppiaalta Viklalle toimitettavaksi ostoksensa ja käyttävät sitä jätskikiskana, eli rannassa alusta oli vastassa paljon väkeä. Ja heti saarelle astuttuani aloitin hiljaisen huokailun ”ei voi olla näin kaunista”, ”en kestä miten ihanaa”..

Tammio retki

Olin kattavan Tammio-nettitutkimukseni perusteella suunnitellut majoittuvani saaren eteläpäässä Reiviikin poukamassa, mutta kun laiva saapui satamaan, saaren pohjoiskärjessä ollut erillinen Kethoman minisaari näytti niin kivalta, että päätinkin käydä ensin siellä tutkimassa riippumismestoja.

Tammio Ketholma
Ketholman saarelle meni vain pieni polku ja vähän epäilyttävä silta

Etenin Ketholman pohjoispäähän mökkipihoja väistellen ja tulin jo siihen tulokseen, että ei onnistu, mökit ovat niin lähekkäin, että en voi jäädä sinne. Sitten näin sattumalta yhden mökin pihassa miehen ja pojan ja kysäisin heiltä, osaisivatko neuvoa jostain Tammiosta kivaa yöpymispaikkaa riippumattoilijalle. He sanoivat heti, että heillä on tyhjä mökkitontti Ketholmassa ja että voisin vapaasti mennä sinne. Ja että siellä oli vielä juuri miehen vaimo ja tytär siistimässä rantaa. Poika lähti opastamaan minut (täydelliselle) rantapaikalle, josta Tuuli ja hänen tyttärensä löytyivätkin. Ihan huikean ystävällisiä ihmisiä ja mieletön aamuaurinkospotti – lottovoitto!

Riippumatto retki Tammio
Kyllä ihmisen kelpaa
Riippumatto Tammio
Tarppi paikoillaan illaksi ennustetun tuulen suojaksi

Virittelin tyytyväisenä leirin, kokkailin lounasta ja lähdin sitten tutkimaan Tammiota. Sataman lähellä ”keskustassa” on eniten taloja, mutta yhteysaluksen ja päiväretkeiljöiden lähdettyä paikka muttui todella rauhalliseksi. Kävin katsomassa saaristolaismuseon, mutta se oli jo siltä päivältä suljettu, ja sen takaa löytyi myös puucee. Samoin lähistöllä oli kyläkaivo, josta sai ottaa vettä. Retkeilijän palvelut olivat siis enmmän kuin kunnossa!

Tammio
Luksus-puuceet Tammion museolla
Tammio kyläkaivo
Oikealla kyläkaivo

Kävelin myös reilun vartin verran etelään suunnilleen Tammion puoleenväliin, jossa sijaitsi alunperin yöpaikaksi suunnittelemani Reiivikinlahti hiekkarantoineen. Se oli kuitenkin niin suojainen, että sinne ei olisi nähnyt auringonnousua eikä -laskua.

Tammio retki
Polku Reiviikinlahteen oli selvä, mönkijänmentävä reitti, jonka varrella oli pensaat täynnä mustikoita

Kylillä hortoillessani juttelin usemmankin paikallisen kanssa ja palattuani takaisin leiriin, oli sana jo kiirinyt, ja naapuritontin Ylermi tuli moikkaamaan ja ihmettelemään että kuinka sitä nuori (noh, ehkä häneen verrattuna 🙂 ) nainen täällä yksin on ja vielä riippumatossa! Kävin sitten lopulta jopa Ylermin terassilla iltaoluella ja hän poikkesi seuraavana aamuna kutsustani aamukaffella pullapussin kanssa minun luonani.

Paikallisilta kuulin myös, että illalla oli ”Talolla” kesän kohokohta, eli esiintymässä oli Waltarin Kärtsy sekä saarelainen Sale Suomalainen rumpalina. Pitihän sielläkin sitten käydä, vaikka suunnitelmissa oli kyllä ollut rauhallinen ilta auringonlaskua ihaillen! Ja olihan se nyt kokomus – koko Tammio tuntui olevan paikalla ja ihmiset laittoivat jalalla koreasti mm. Nirvanan, Lady Gagan ja Waltarin omien biisien tahtiin. Olen nähnyt Waltarin viimeksi varmaan noin vuonna -92 Evijärven Nuorisoseuralla, ja taas! Hyvin rullasi Dance Electric edelleen.

Kärtsy Tammio
Ymmärtääkseni tämä Kärtsyn ja Salen keikka on Tammion jokakesäinen häppeninki
Kärtsy Tammio
Kärtsy, iik!

Liukenin kemuista jo ennen puoltayötä ehtiäkseni katsomaan monien hehkuttaman auringonlaskun ja se oli kyllä huikea!

Tammio auringonlasku
Tammio auringonlasku
*huokaus*

Yö riippumatossa oli lämmin ja hyvin sain nukuttua lokkien huudosta huolimatta, kiitos korvatulppien.

Tammio auringonlasku
Kiljukaulanaapurit nro 9 ja 21 kuvassa keskellä

Sunnuntaisin yhteysalus takaisin Kotkaan lähtee vasta klo 16, joten aamiaisen ja leirinpurkamisen jälkeen kävelin kamoineni takaisin Reiviikinlahteen, jossa kävin uimassa ja makoilin hiekkarannalla ylhäisessä yksinäisyydessä lukemassa kirjaa muutaman tunnin.

Reiviikinlahti Tammio
Reiviikinlahti

Kun Vikla saapui klo 14 mukanaan päiväretkeläiset, Tammio heräsi. Kyläkin taas vilkastui ja myös museo avautui.

Tammio museo
Tammio museo
Tammion saaristolaismuseo
Tammio kirjasto
Saarelaisilla on käytössään myös oma kirjasto!

Paluumatkalla tuuli oli vähän noussut ja aika kului enimmäkseen laivan sisätiloissa kirjan kanssa.

Auto minulla oli ilmaisessa parkissa Kotkan Sapokan satamassa ja siitä oli helppo ostaa vähän evästä paluumatkaa varten.

Kotka
Juha Vainion katu Kotkassa

Hieno retki – tuntui kuin olisi ollut viikon lomalla! Lämmin suositus! Tammio, me näemme uudelleen <3

Tammio

Jos haluat katsoa tai lukea lisää Tammiosta ja sen asukkaista, suosittelen YLE Areenan dokumentteja ja Ylen juttua yhdestä viimeisistä ympärivuotisista asukkaista, 79-vuotiaasta Raimo Kettusesta.

Tammio
Tammio retki

Sinua voisi kiinnostaa myös lukea yöstäni tentsilessä Teijon kansallispuistossa.

2 vastausta artikkeliin “Tammio – riippumattoretkellä saarella”

  1. Olipa ihana olla virtuaalisesti kanssasi retkelläsi! Jäi monta kaunista ajatusta mieleen ja moni mukava muisto vuosien tapaan nousi pinnalle. Kiva, kun kerrot tarkkaan, sillä kaikkien fysiikka ei kestä moista reissua (enää).
    Huomenna, ke 22.7. on muuten *Riippumattopäivä*. Kirjoitin siitä (julkaisu yöllä) vähän blogiini. Sinulla olisi varmaan kommentoitavaa siihen…

  2. Kiitos ja kurjaa kuulla, että sinä et enää pysty riippumattoilemaan!
    Hyvää riippumattopäivää kuitenkin! 🙂

Vastaa