Suppailu on parasta! Retkellä Pikkalanjoella

Suppailu Pikkalanjoella Siuntiossa on ollut jo useamman kesän ohjelmassani ja tänäkin vuonna olen käynyt siellä jo kahdesti. Lähtö onnistuu helposti SE Actionin melontakeskukselta tai Pickalan ABC:n laiturista. Matkaa pelipaikoille on Helsingistä Länsiväylää pitkin sellaiset 45 minuuttia.

SUP suppailu SE Action melontakeskus Pickala
Melontakeskuksen laituri

Tänä kesänä olen molemmilla kerroilla onnistunut lähtemään matkaan, kun melontakeskus ei vielä ole ollut auki. Mutta palatessa olen sentään saanut sieltä superhyvää Sjundbyn raparperijäätelöä! Jos keskus ei ole auki, auton joutuu jättämään parkkipaikalle vähän kauemmas rannasta. Kun keskuksella on henkilökunta paikalla, portti on auki ja autolla pääsee rantaan asti. Rannassa on pienen kioskin lisäksi puucee.

SUP suppailu Pikkalanjoen sulku
Joen alussa on sulku

Heti reissun aluksi pääsee jännän äärelle, kun melotaan sulun läpi. Minulle on mysteeri, miksi se on kiinni, koska veden pinta ei oikeastaan matkalla liikahda. Ehkä joen veden ei haluta sekoittuvan meriveden kanssa kesällä? Syksyisin sulku on ollut auki.

Sulkuun siis melotaan vetämällä ensin narusta, joka löytyy meren puolella yllä olevan kuvan oikeassa laidassa olevan laiturin kohdalta. Joen puolelta merelle tultaessa naru on jo aika reilusti ennen sulkua joen vasemmassa laidassa. Sitten kun portti aukeaa, melotaan vaan rauhallisesti sisään, vedetään seinällä olevasta narusta ja odotellaan että portti toiseen suuntaan aukeaa.

suppailuretki Pikkalanjoen sulku
Sulussa paluumatkalla merelle ja melontakeskukselle

Matkalla melontakeskukselta Pickalan ABC:lle alitetaan kaksi siltaa: ihana vanha tervantuoksuinen puusilta ja betoninen Länsiväylän silta. Joella ei tuule oikeastaan koskaan, joten vaikka merellä tulisikin aallokkoa, se häviää joella lähes kokonaan ja suppailu on helppoa. Myöskään virtausta ei juurikaan ole. Pieniä veneitä liikkuu jonkin verran, mutta nekin yleensä ajavat hyvin maltillista vauhtia ja hidastavat usemmiten suppareita ja melojia nähdessään.

SUP suppailu Pikkalanjoki
Länsiväylän ylittävä silta

ABC:ltä matkaa voi jatkaa Vikträskin järvelle, jossa on SE Actionin taukopaikka. Ja jos haba riittää, matkaa voi jatkaa vielä toiset noin 3 km ylös Sjundbyn kartanolle. Upea keskiaikainen kivilinna on Adlercreutzin suvun omistuksessa ja toimii yksityiskotina, eli kartanon maille ei ole asiaa. Tänä vuonna siellä ei järjestetä ohjattuja kierroksia koronan takia.

Sjundbyn kartano Pikkalanjoki
Linnan lähellä olevissa rakennuksissa on edellen nähtävillä Porkkalan vuokra-ajan jäänteitä.

Jos linnalta mielii jatkaa matkaa eteenpäin kohti esimerkiksi Siuntion kylpylää, siinä kohtaa on otettava vesikulkuneuvonsa kainaloon ja kannettava sitä lyhyt matka sillan yli.

Lumpeita Pikkalanjoella

Lämmin suositus myös syksyiselle suppailu- tai melontaretkelle Pikkalanjoella. Ruskanvärit olivat viime syksynäkin huikeita jokirannassa! (Ja tietenkään en ole tullut ottaneeksi siltä reissulta yhtäkään kuvaa..)

suppailu retki Pickala ABC laituri
Huilitauko ABC:n laiturissa

Tässä SE Actionin kartta alueesta:

SE Action Pikkalanjoen kartta
Melontakeskus sijaitsee kuvan oikeassa alareunassa 3,5 km vieressä olevan violetin veneenlaskukuvan kohdalla

Seuraavaksi voit vaikka lukea muutaman päivän reissustani Saariston rengastiellä!

Vastaa