Retkikeitin ja muun retkikeittiön esittely

Oma retkikeitin Primus Mimer ja koko retkikeittiöni on hyvin perustasoa, eli suht halpa. Mutta myöskin ehkä vähän kestävämpi, kun ei ole ihan sitä uusinta avaruusteknologiaa. Usein retkeilyssä minusta kannattaa edetä varsinkin harrastuksen aluksi peruskamoilla. Ja mahdollisesti sitten, jos siltä alkaa tuntua, siirtyä kalliimpiin ja/tai kevyempiin ja/tai pienempään tilaan meneviin romppeisiin.

Ihan turhaa sitä on maksaa super pienestä ja kevyestä, jos sillä ei oikeasti ole mitään merkitystä muutaman tunnin retkellä, jossa keitellään kahvivedet. Retkeilykokemuksen karttuessa ja omien tarpeiden kirkastuessa sitä vasta oikeastaan edes tietää, mitä itse tarvitsee ja kaipaa välineiltään. Jos tulee hutiostoksia tai siirryt astetta parempaan, vanhat retkikamat saa kyllä helposti myytyä eteenpäin vaikka Facebookin Market Placella tai retkeilyryhmissä.

Tällä alkuränttäyksellä – siirrytäänpä Irman retkikeittiön puolelle!

Kaikki retkiruoanlaittoon tarvittavat kamani, itse ruokaa lukuunottamatta, mahtuvat tähän kuvaan:

Retkikeitin Primus Mimer
Koko retkikeittiöni

Käytössäni on retkikeitin Primus Mimer Kit, jonka hinta on noin 50 €. Pakettiin kuuluu Primuksen Mimer-kaasupolttimen lisäksi kaksi alumiinista kattilaa (1,7 ja 2,1 litraa), paistinpannu/kattilankansi, kahva ja säilytyspussi. Minusta tämä on tosi toimiva ja luotettava perussetti perusretkeilijälle.

Primus Mimer retkikeitin
Primus Mimer tulilla

Paljon kevyempiä ja pienempään tilaan meneviäkin kaasupolttimia on toki saatavilla. Esimerkiksi Retki-lehden testivoittaja MSR Pocket Rocket, jonka ostoa harkitsin pitkään. Kuitenkin tämän pelkän polttimen hinta on jo yli 30 €, niin päätin tässä kohtaa pihistää hinnassa, painossa ja koossa.

Retkikeittimiä siis löytyy vaikka ja minkälaisia, joten en tässä ala niitä tässä vertailemaan, vaan kerron vain omastani. Yksi tykkää Trangiasta spriipolttimella, toinen risukeittimestä. Riippuu niin paljon siitä, mitä keittimeltään hakee, mitä sillä kokkaa, missä olosuhteissa sitä on tarkoitus käyttää, ymsjne…

Retkikeitin Primus Mimer
Please, step into my kitchen!

Primuksen kattilat menevät sisäkkäin ja kansi suojaa sisällön, jonne mahtuu kaikki tarvittava: kaasupoltin, otinkahva, kaasupullon jalusta, pari retkilusikkaa, sytkäri vesitiiviisti minigrip-pussissa ja hanskat.

Lisäksi minulla on tuolla normaalisti vielä minigrip-pussissa pieni pesusieni ja matkakokoinen pikkupullo tiskiainetta. Mutta ne on näköjään jossain häviksessä, hmm..

Retkikeitin Primus Mimer

Hanskat ovat ehkä monen mielestä hifistelyä, minusta yksi ihan parhaita retkivinkkejä, mihin olen hetkeen törmännyt! Tuollaiset kumiset työhanskat ei paljoa maksa, mutta kestävät tosi hyvin. Ja ainakin minulle ne on ihan ehdottomat, koska ei ole ihan yksi eikä kaksi kertaa, kun olen pitkän päivän lopuksi ruokaa keitellessä aikonut ajatuksissani säätää kattilan kanssa paljain käsin.. Lisäksi käsineitä voi käyttää vaikka tarppinaruja viritellessä tai sateen yllättäessä, kun huomaa että sormikkaat muuten jäi tällä reissulla autoon.

Kaasupulloja saa ihan vaikka Prismasta tai Tokmannilta ja niiden hinta liikkuu noin neljän-viiden euron molemmin puolin, pullon koosta riippuen. Tuo kuvissa oleva pullo on 230 g kokoinen.

Ja sitten vielä toinen retkivinkki kaupan päälle: kaasupullon jalusta tekee retkielämästä niin paljon vähemmän jännittävää – silleen in a good way! Siihen vaan keitin pulloineen jalustalle naks, ja kokkailusi pysyvät pystyssä huomattavasti paremmin epätasaisellakin alustalla.

Omani ostin Biltemasta kuudella eurolla. Tämä on yllättävän jykevän oloinen, vaikka ihan kevyt härpäke onkin. Lisäpiste väristä, joka takaa että tämä löytyy puskaan tiputtuaankin.

Kaasupullon tukijalka Biltema
Niin simppeli, niin nerokas!
Kaasupullon tukijalka Biltema
Kyllä pysyy pystyssä, jopa parketilla!

Seuraavaksi voit käydä lukemassa, mitä minä näillä oikein retkilläni kokkailen!

Yksi vastaus artikkeliin “Retkikeitin ja muun retkikeittiön esittely”

Vastaa