Korkberget Kirkkonummi – vuoristohommia järvimaisemissa

No niin, nyt ollaan taas retkeilyasian ytimessä! Olen niin odottanut, että pääsen kertomaan teille tästä: Korkberget Kirkkonummi <3 Ei ole merkittyjä polkuja, mutta silti helpohko retkikohde löytää, mutta ei saavuttaa 🙂 Ehdottomasti pienen vaivan näkemisen arvoinen paikka, jossa useimmiten saa olla ihan yksin.

Humaljärvi
Tässä jutussa on kuvia kahdelta eri retkeltä, toisesta ennen kuin puihin tuli lehdet ja toisesta sen jälkeen. Ei kannata hämääntyä siitä 🙂

Korkbergetin luonnonsuojelualue on niemennokka Kirkkonummen keskustan tuntumassa, Humaljärven rannalla. Pääpointteja on kaksi: huikean korkea kallioseinämä, jonka päältä on upeat maisemat Humaljärvelle, ja kallion alla oleva uskomaton louhikko ja luolasto.

Korkbergetille pääseminen ei ole ihan täysin yksinkertaista, muttei nyt mitenkään täysin ylivoimaistakaan. Kohde kuitenkin vaatii jonkin matkaa lähestymistä, joka on paikoitellen aika ryteikköistä ja korkeuseroja on. Eli ei ihan mikään perhepiknik-paikka. Mutta toisaalta juuri tämä myös takaa ruuhkattomuuden, vaikka ollaan vain muutaman kilometrin päässä Kirkkonummen keskustasta!

Humaljärvi Kirkkonummi
Alkukeväinen Humaljärvi

Seuraavaksi kaksi lähestymisvaihtoehtoa Korkbergetille:

Pidemmän kaavan kautta – jätä polkupyörä/auto parkkiin Neidonkallion päiväkodin paikkeille. Sen takaa lähtee ihana metsätie ja -polku, jota on helppo kulkea Kirkkonummen partiolaisten Karhukololle ja kohti Korkbergetia.

Karhukolo sijaitsee osoitteessa Dalkullantie 162. Sen pihaan ei voi jättää autoaan, mutta juuri ennen risteystä mäen alla ja heti risteyksen jälkeen mäen päällä, löytyy oikealla puolen tietä muutama paikka, joihin mahtuu pari-kolme autoa. Ja toki myös pyörän saa jätettyä tänne parkkiin, mutta Dalkullantie on sitten hiekkatie ja erittäin mäkinen. Että siitä vaan, minä mieluummin kävelen 🙂

Korkberget retkikartta
Tästä saat paremman kuvan reissusta, jos valitset Neidonkallion lähtöpaikaksi. Koko kartalla näkyvä reitti kulkee polkuja/hiekkateitä.
Metsätie

Yllä olevassa kuvassa näkyy Karhukolon risteyksen jälkeinen pieni ”parkkipaikka” ja alla olevassa kuvassa ennen Karhukoloa, mäen alla oleva parkkis. Karhukoloon käännytään alakuvassa vasemmalla näkyvän ison kuusen jälkeen.

Metsätie

Heti tuon 162-kyltin jälkeen, tien oikealta puolelta lähtee polku suoraan itään. Se haarautuu muutamassa kohtaa, mutta sillä on suht helppoa pysyä (varskinkin, jos välillä tarkistaa sijaintinsa Trailmapistä).

Tässä kohtaa en voi kuin suositella, että lataat kännykkääsi ilmaisen Trailmap-sovelluksen, jolla pysyt Korkbergetin retkelläsi loistavasti kartalla!

Voit käydä lukemassa lisää hehkutustani täältä.

Korkberget opaste

Kuten kaikkialla Kirkkonummella, myös täällä on nähtävissä myös Porkkalan parenteesiajan merkkejä. Neuvostoliiton raja kulki pitkin Humaljärveä ja Korkbergetin vieressä on mm. vanhoja juoksuhautoja. Jos parenteesihistoria kiinnostaa, suosittelen lämpimästi tutustumaan paikallisen suunnistusseura Lynxin Parenteesi Suunnistuskartalle -projektiin.

Neidonkallio Kirkkonummi
Metsätie Neidonkalliosta haaratuu lopuksi kahdeksi metsäpoluksi. Molemmat vievät samalle Dalkullantielle, hiukan eri kohtaan.
Neidonkallio Kirkkonummi
Kutsun siis Neidonkalliosta lähtevää tietä metsätieksi, mutta en kyllä lähtisi sinne autolla 🙂 Pyörällä se on kyllä ajettavissa tuohon polkujen haaraan asti ja maastopyörällä siitä eteenpäinkin.
Humaljärvi
Humaljärvi alkaa pilkistellä puiden välistä, kunhan kapuaa ekat nousut.
Humaljärvi
Humaljärvellä on moottorivenekielto <3
Korkberget polku
Niemennokan kärki kuvassa keskellä oikealla – rantakallioilla ihan vedenrajassa on tosi kiva eka huilipaikka, jos saapuu lännestä.
Humaljärvi

Polku siis kiertää niemenkärjen ja länsipuoli on aika tasaista. Mutta sitten otetaankin retkeilijältä luulot pois! Kärjen jälkeen polku jyrkkenee reippaasti ja ainakin tällä hetkellä reitille on kaatunut useampi iso puu, joita ei ole raivattu, eli vähän pääsee jo kiipeilemäänkin.

The Kallio sijaitsee siis niemen itälaidalla ja ennen sitä pitää päättää, meneekö alas lohkareikolle ja luolille, vai ylös kallion päälle.

Mennään me eka ylös!

Kieloja
Kieloja oli riittävästi

En mistään onnistunut löytämään Korkbergetin kallion tarkkaa korkeutta, SportsTracker väitti että korkeutta oli parhaimmillaan 90 m. Mutta oli miten oli, kyllä se korkea on!

Korkberget Kirkkonummi
Korkberget Kirkkonummi
Semi-korkeanpaikankammoinen siedätyshoidossa 🙂
Korkberget Kirkkonummi

Noista alimmista kuusista voi aika hyvin päätellä korkeuseroja..

Korkberget Humaljärvi

Kallionseinämä on sortunut osittain ja se nousee melkein pystysuorana ihan Humaljärven rannasta.

Korkberget Humaljärvi

Kallion alla on valtava lohkareikko, jossa isoimmat kivet ovat valtavia. Lisäksi löytyy lippaluolia, luolastoa ja muuta hiukeaa nähtävää. Kannattaa lukea myös tämä Retkipaikan luolailujuttu aiheesta.

Korkberget Humaljärvi

Alaosaa oli minusta ”helpompi” lähestyä niemenkärjen puolelta, josta menee polku, kunhan vaan seurailee rantaa. Kävin vähän lohkareilla kiipeilemässä ja siellä kyllä menee sellainen semipolku kivien välissä, mutta se on oikeasti vaativa.

Siinä sitten lohkareiden välissä taiteillessa tuli mieleen, että: ”nyt jos täällä itseni telon ja jalkani taitan, niin mua ei muuten saa haettua täältä pois niinku millään ilveellä”. Niin palasin sitten kiltisti samaa reittiä takaisin ja nousin ylös kalliolle. Mutta tästäkin huolimatta suosittelen kyllä poikkeamaan ainakin lohkareikon reunalla! Se on todella vaikuttava näky ja ekat luolat ovat ihan siinä heti alussa.

Korkberget louhikko
Korkberget louhikko
Ihan mahdotonta saada kuvaa, josta saisi käsitystä lohkareiden mittakaavasta. Käy itse katsomassa! 🙂

Reitin märin osuus löytyi kallion toiselta puolen, ihan luonnonsuojelualueen itäreunasta. Siellä on muutama soutuvene ja rantaan tulee metsästä pieni ojantapainen. Meni vähän hyppelyksi.

Tätä kauttakin voi periaatteessa lähestyä varsinkin pyörällä, mutta reitin varrella on mökkejä ja muita yksityisiä paikkoja ja autolla ei ole tästä suunnusta mitään mahiksia, koska parkkipaikkoja ei ole.

Mene – et kadu. Korkberget todellakin palkitsee pienen vaivannäön!

Vastaa