Kahvia retkellä

Nyt on tärkeä postaus, sillä retkieväiden lisäksi myös kaffitauot ovat tietysti olennainen osa retkeilyä, eikös juu!

Nokipannukahvi ei ole minun kuppini teetä, hehee. Eli siitä jouduttu lukemaan jostain muualta. Minä nimittäin menen tässä(kin) mielipiteitä jakavassa retkiasiassa vahvasti mukavuus ja helppous edellä. Ja nokisen pannun vaatimat toimenpiteet, kuten peseminen ja etenkin kuljetus, eivät ole minun juttuni. Mutta tästä vuodatuksesta huolimatta, kahvia retkellä on tietysti oltava.

Niinpä minun valintani on yleensä keitellä kahvivedet nopsaan ja noetta kaasukeittimellä.

En tiedä johtuuko tämä siitä, että olen itse löytänyt kahvin ilot vasta reilusti yli kolmekymppisenä, mutta minusta pikakahvikin on ihan jees. Mutta tiedän toki, että moni ei todellakaan ole kanssani samaa mieltä. Eli ehkäpä, jos Juhla Mokka nuotiolla on nimenomaan se sinun juttusi retkellä, tämä ei ole ihan sinulle suunnattu postaus 🙂

Kahvia retkellä Liesjärvellä
Aamutsufeet ja puurovedet tulossa Liesjärven Kansallispuiston Kaksvetisen nuotiopaikalla

Näillä puheilla siirtykäämme siis sujuvasti pikakahvin herkulliseen ja monipuoliseen maailmaan! Tässä Irman retkikaffisuositukset:

  • Nescafe Kulta Lempeä – en tiedä onko placeboa, mutta minusta pehmeämmän makuinen, kuin perus-Kulta
  • Nescafe Cappuccino – tässä tulee kivasti myös maitoasiat samasta paketista!
Nescafe pikakahvi

Herkkuosastolla: Choco & Hazelnut pötkelöt – löytö alelaarista, ihan superhyvää! Näissä, kuten muissakin yksittäispakatuissa kahveissa, on vaan se vika, että tulee roskaa kotiin kuljetettavaksi. Siksi en suosi näitä vaihtoehtoja, vaikka sinänsä käteviä ovatkin ja makuvaihtoehtoja olisi vaikka kuinka paljon.

Nescafe pikakahvi

Yllä näkyy myös kahvinkuljetusvälineeni, eli Orthexin salaattikastikkeelle tarkoitetut pikkupurkit.

Purkit on täydellisen kokoisia (0,5 dl) tähän tarkoitukseen:

  • mahtuu muutama kaffeannos per purkki
  • näkee helposti, mitä purkki sisältää
  • se tärkein: kansi pysyy hyvin kiinni

Bonusvaihtoehto ei-kofeiinia-puolenpäivän-jälkeen -henkisille, kuten minä:

Nescafe pikakahvi

Myös näitä on minulle moni suositellut, mutta en ole vielä ehtinyt testaamaan: Clipperin luomukahvi ja Lidlin pikakahvi.

Useimmiten, jos olen vain perus muutaman tunnin päiväretkellä, en todellakaan ota Primusta mukaan vedenkeittioa varten, vaan silloin toki laitan vain kuuman veden valmiiksi termariin ja sekoittelen kahvit sitten sopivan taukopaikan löydyttyä. Tai jos oikein hurjaksi ryhdyn, saatan jopa keittää kotona suoraan termariin muutaman kuugelin Nespressoa 🙂

Vettä keittelen päiväretkellä useimmiten vain, jos on seuraa mukana ja haluan, että kahvitauosta tulee enemmän kunnon ohjelmanumero reissulle. Sekä tietysti silloin, kun olen pidemmällä retkellä ja termarin mukana kantaminen ei ole enää järkevää reissun keston tai kuljettavan matkan pituuden takia.

Monella aloittelevalla retkeilijällä tuntuu olevan sellainen mielikuva, että kahvia retkellä saa vain avotulella ja kantamalla metsään kaikenmaailman hommaan tarvittavat välineet. Niin halusin vain kertoa, ettei sen nyt välttämättä ihan niin tarvitse mennä, jos et halua 🙂

Seuraavaksi voit käydä lukemassa vaikka retkikeittimeni ja muun retkikeittiöni esittelyn.

Retkivinkki – retkiruokaa edullisesti Matsmartista

* kaupallinen yhteistyö Matsmart

Eräirma ylpeänä tunnustaa: Olen tarjoushaukka. Katso hieman nolot kuvat!

No joo, ehkäpä en nyt kuitenkaan vilauttele teille retkiruokasäilöjäni 🙂 Mutta kyllä, todellakin tarjoushaukkailen aina sopivan tilaisuuden tullen!

Olen ostanut jo muutaman vuoden ajan hävikkiruokaa myyvästä Matsmartista milloin mitäkin ja homma toimii. Toimitukset tulee muutamassa päivässä hyvin pakattuina, valikoima on laaja ja hinnat on todella jees.

Matsmart onkin vakkariostopaikkani ruokakaapin perussälälle, kuten mm. tomaattimurskalle, kahville, ketsupille jne. Ja toki avoimesti tässä tunnustan, että selaan aina läpi myös herkkulaarit ja yleensä ostoskoriin lipsahtaa myös herkkuja 🙂

Mutta – ei siinä vielä kaikki! Nimittäin olen jo vuoden verran syönyt melkeinpä vain Matsmartista tilattua, suomalaisen Leaderin retkiruokaa, silloin kun en pelkällä vedellä ja kekseillä pärjää.

*Outdoor Meals 6kpl – 35% alennus | Retkiruoka Mysli & Jogurtti – 23% alennus | Retkiruoka Omena & Kanelipuuro – 23% alennus |*

Omia suosikkejani ovat nuo aamupalapussit, varsinkin omena-kaneli puuro on ihan parhautta! Eikä tarvii sotkea kattilaa, eikä varsinkaan tiskailla sitä 🙂 Sen kun keittelee veden ja kaataa sen pussiin. Ja kun on syönyt, pussi on helppo huuhdella ja rullata retkiroskikseen kotiin vietäväksi.

Näiden Leaderin Outdoor-retkiruokien lisäksi Matsmart myy usein myös erilaisia välipalapatukoita ja niitä jo mainitsemiani keksejä, jotka myös toimivat hyvin retkieväinä, ainakin jos minulta kysytään 🙂

*Välipalapatukka Mustikka & Cashew – 34% alennus | Välipalapatukka Suolainen Kinuski & Maapähkinä – 23% alennus | ”Oreo Original” Keksit 154g – 10% alennus | Cookies Tumma Suklaa – 25% alennus |*

Valikoima tietysti vaihtelee koko ajan, koska myytävät erät eivät ole kovin isoja. Mutta yleensä retkiruokaa on ollut valikoimassa ainakin joitakin eri makuja. Eipä tule aina ostettua sitä samaa, vaan testailtua eri vaihtoehtoja ja kyllä tuossa aina euro pari säästyy!

Retkiruoka aamupuuro
Aamupalaa tulossa Tammiossa <3

Ja kumotaan tässä nyt vielä samoilla vauhdeilla yksi harhaluulo: Matsmart ei myy vanhentunutta ruokaa, vaan hävikkiruokaa. En kyllä tiedä, miten tuo sitten tarkalleen määritellään, koska esimerkiksi tällä hetkellä myynnissä olevissa Leaderin retkiruuissa on parasta ennen maaliskuussa 2022. Parasta ennen -päivänmäärä on siis nähtävissä ja helposti tarkistettavissa kunkin tuotteen tiedoista.

Seuraavaksi voit lukea vaikka helpoista eväsvinkeistäni yön yli retkelle.

Retkikeitin ja muun retkikeittiön esittely

Oma retkikeitin Primus Mimer ja koko retkikeittiöni on hyvin perustasoa, eli suht halpa. Mutta myöskin ehkä vähän kestävämpi, kun ei ole ihan sitä uusinta avaruusteknologiaa. Usein retkeilyssä minusta kannattaa edetä varsinkin harrastuksen aluksi peruskamoilla. Ja mahdollisesti sitten, jos siltä alkaa tuntua, siirtyä kalliimpiin ja/tai kevyempiin ja/tai pienempään tilaan meneviin romppeisiin.

Ihan turhaa sitä on maksaa super pienestä ja kevyestä, jos sillä ei oikeasti ole mitään merkitystä muutaman tunnin retkellä, jossa keitellään kahvivedet. Retkeilykokemuksen karttuessa ja omien tarpeiden kirkastuessa sitä vasta oikeastaan edes tietää, mitä itse tarvitsee ja kaipaa välineiltään. Jos tulee hutiostoksia tai siirryt astetta parempaan, vanhat retkikamat saa kyllä helposti myytyä eteenpäin vaikka Facebookin Market Placella tai retkeilyryhmissä.

Tällä alkuränttäyksellä – siirrytäänpä Irman retkikeittiön puolelle!

Kaikki retkiruoanlaittoon tarvittavat kamani, itse ruokaa lukuunottamatta, mahtuvat tähän kuvaan:

Retkikeitin Primus Mimer
Koko retkikeittiöni

Käytössäni on retkikeitin Primus Mimer Kit, jonka hinta on noin 50 €. Pakettiin kuuluu Primuksen Mimer-kaasupolttimen lisäksi kaksi alumiinista kattilaa (1,7 ja 2,1 litraa), paistinpannu/kattilankansi, kahva ja säilytyspussi. Minusta tämä on tosi toimiva ja luotettava perussetti perusretkeilijälle.

Primus Mimer retkikeitin
Primus Mimer tulilla

Paljon kevyempiä ja pienempään tilaan meneviäkin kaasupolttimia on toki saatavilla. Esimerkiksi Retki-lehden testivoittaja MSR Pocket Rocket, jonka ostoa harkitsin pitkään. Kuitenkin tämän pelkän polttimen hinta on jo yli 30 €, niin päätin tässä kohtaa pihistää hinnassa, painossa ja koossa.

Retkikeittimiä siis löytyy vaikka ja minkälaisia, joten en tässä ala niitä tässä vertailemaan, vaan kerron vain omastani. Yksi tykkää Trangiasta spriipolttimella, toinen risukeittimestä. Riippuu niin paljon siitä, mitä keittimeltään hakee, mitä sillä kokkaa, missä olosuhteissa sitä on tarkoitus käyttää, ymsjne…

Retkikeitin Primus Mimer
Please, step into my kitchen!

Primuksen kattilat menevät sisäkkäin ja kansi suojaa sisällön, jonne mahtuu kaikki tarvittava: kaasupoltin, otinkahva, kaasupullon jalusta, pari retkilusikkaa, sytkäri vesitiiviisti minigrip-pussissa ja hanskat.

Lisäksi minulla on tuolla normaalisti vielä minigrip-pussissa pieni pesusieni ja matkakokoinen pikkupullo tiskiainetta. Mutta ne on näköjään jossain häviksessä, hmm..

Retkikeitin Primus Mimer

Hanskat ovat ehkä monen mielestä hifistelyä, minusta yksi ihan parhaita retkivinkkejä, mihin olen hetkeen törmännyt! Tuollaiset kumiset työhanskat ei paljoa maksa, mutta kestävät tosi hyvin. Ja ainakin minulle ne on ihan ehdottomat, koska ei ole ihan yksi eikä kaksi kertaa, kun olen pitkän päivän lopuksi ruokaa keitellessä aikonut ajatuksissani säätää kattilan kanssa paljain käsin.. Lisäksi käsineitä voi käyttää vaikka tarppinaruja viritellessä tai sateen yllättäessä, kun huomaa että sormikkaat muuten jäi tällä reissulla autoon.

Kaasupulloja saa ihan vaikka Prismasta tai Tokmannilta ja niiden hinta liikkuu noin neljän-viiden euron molemmin puolin, pullon koosta riippuen. Tuo kuvissa oleva pullo on 230 g kokoinen.

Ja sitten vielä toinen retkivinkki kaupan päälle: kaasupullon jalusta tekee retkielämästä niin paljon vähemmän jännittävää – silleen in a good way! Siihen vaan keitin pulloineen jalustalle naks, ja kokkailusi pysyvät pystyssä huomattavasti paremmin epätasaisellakin alustalla.

Omani ostin Biltemasta kuudella eurolla. Tämä on yllättävän jykevän oloinen, vaikka ihan kevyt härpäke onkin. Lisäpiste väristä, joka takaa että tämä löytyy puskaan tiputtuaankin.

Kaasupullon tukijalka Biltema
Niin simppeli, niin nerokas!
Kaasupullon tukijalka Biltema
Kyllä pysyy pystyssä, jopa parketilla!

Seuraavaksi voit käydä lukemassa, mitä minä näillä oikein retkilläni kokkailen!

Retkivinkki: puhdasta ja paremman makuista vettä

Kaivovesi, tai muu matkan varrelta saatu vesi, saattaa välillä olla aika eksoottisen makuista. Sitä on huomattavasti mukavampaa juoda puhdistettuna ja maustettuna, varsinkin jos vettä kuluu paljon tai ollaan vähän pidemmällä reissulla. Tietysti vedenpuhdistus on se kaikkein tärkein toimenpide, mutta on se makukin tärkeää!

Maustaminen käy helposti: poretabletin palanen pulloon ja johan maistuu! Myös esim. Sodastreameihin tarkoitettuja pikkupulloja saa vaikka minkä makuisena.

Veden maustaminen Sana-Sol
Jos olet joskus poreillut itsesi irti Beroccasta, EN suosittele tätä makua..

Minulla on yleensä mukana repussa myös vedenpuhdistin silloin, kun tiedossa on että kotoa tuotu vesi ei välttämättä riitä. Eli mielellään puhdistan myös kaivoveden.

Ostin tämän Katadynin Steripenin, kun olin lähdössä Nepaliin vaeltamaan (reissu peruuntui koronan vuoksi, aargh). Ei se halvin vaihtoehto, mutta kevyt ja oikeasti tappaa UV-valolla tyyliin kaiken vedestä.

 Katadyn Steripen vedenpuhdistus
Tämä Steripen-malli syö 4 x AA patterit

Toki vedenpuhdistus tableteilla on huomattavasti edullisempi ja kevyempi vaihtoehto, mutta minusta ne tekevät vedestä aivan kuoleman makuista, vaikka kuinka sitten maustaisi perään. Vahva ei siis niille täältä.

Katadyn Steripen vedenpuhdistus
Katadyn Steripen in action
(Pahoittelut epäretkikuvasta. En jaksanut mennä pihalle vesisateeseen lavastamaan käyttötilannetta autenttisemmaksi 🙂 )

Lisäksi minulla on aikomuksena ottaa tämä mukaan ihan perus kaupunkimatkoille vaikkapa Keski-Eurooppaan, tai missä ikinä nyt ei voi/halua juoda hanavettä, vaan on ostettava vesipulloja.

Kannattaa käydä lukemassa myös retkikeittiöesittelyni!