Helppoa evästä yön yli retkelle

Eväät on tärkeät ja nälkäkiukku on retkeilijän pahin vihollinen, senhän tietää kaikki. Mikä sitten on helppoa evästä retkelle?

En ole vielä edennyt siihen vaiheeseen, että olisin alkanut itse kuivata retkieväitäni, mutta en kyllä uskalla luvata, etteikö tähänkin joskus päädyttäisi. Nimittäin kaupan kuivatut retkieväspussit on tosi kalliita! Ja taas vähänkin pidemmällä reissulla reppuun saa kyllä ratkaisevasti enemmän tilaa ja vähemmän painoa, kun ei kanna selässään vettä (koska sitähän suurin osa ei-kuivatusta ruuasta oikeastaan on). Lisäksi lämpimällä säällä ruoka säilyy kuivattuna (tieteellisin termein ilmaistuna) älyttömän paljon paremmin ja mukaan pystyy ottamaan esimerkiksi lihaakin, kun ei tarvitse panikoida pilaantumista.

Esimerkiksi Repoveden kahden yön reissulla mukanani oli ihan perus kaupan ”lisää vain vesi” -valmispasta-aterioita, joihin laitoin myös purkillisen tonnikalaa proteiiniksi. Tämä ei ole järkevää enää, kun suunnitellaan pidempää vaellusta, jossa ruokaa on enemmän kannossa. Viimeistään silloin kannattaa jo investoida esim. Blå Bandin (esim. Varastelekasta), Real Turmatin (esim. XXL:stä) tai Leaderin Meal Outdoor (näitä on ollut Matsmartin poistolaareissa) retkiruokiin, joissa on kuivattu liha mukana ja vegeversioissakin kunnolla energiaa. Näiden normihinnat liikkuvat noin 7-9 euron molemmin puolin per ateriapussi, alennuksesta löytää noin 5 eurolla, jopa alle. Jos siis ei siirry suoraan nextille levelille kuivattamaan ruokiaan kuivurilla/uunissa, valmiiksi kuivattuun ruokaan saa kivasti rahansa hulvattua.

Retkiruoka aamupuuro
Tämä Leaderin omena-kaneli puuro on kyllä hyvää, mutta kustantaa 4-5 euroa per pussi…

Ruoka kannattaa myös ottaa ulos (yleensä suurista ja painavista) pakkauksistaan ja siirtää annospusseihin. Tilansäästön lisäksi on huomattavasti helpompi pitkän päivän päätteksi ja/tai sadekuuron lähestyessä vain nakata kattilaan juuri oikea määrä tavaraa sen kummemmin mittailematta. Roskaahan annospusseistakin vähän tulee, mutta itse kierätän pikku-minigripit usein taskuroskiksina ja sitten vain heitän ne päivän lopuksi isompaan retkiroskikseeni ja perillä kotona pois.

Aamupalaksi tein Repovedelle valmiiksi annokset, joihin laitoin desin puuroa, vähän suolaa ja tyrnijauhetta (kun sattui olemaan kaapissa). Ja kirjoitin pussiin ohjeeksi myös tuon 2 dl, että ei tarvitse unissaan arpoa, että kuinkakohan paljon sitä vettä nyt sitten pitikään lisätä.

Alku Proteiinipuuro retkiuoka aamupala
Tässä puurossa on kivasti ”sattumia”, eli siemeniä ja kuivattuja marjoja.

Toinen retkieväitteni kulmakivi on kevyeksi ja kestäväksi havaittu kuivattu varrasleipä. Sillä saa kivasti koostumusta suuhun puuron ja pastan kanssa. Itse syön näitä ylensä ihan ilman voita tai muita päällysteitä.

Varrasleipäpalat
Ääääs-kaupan varrasleipäpaloja

Aamukaffit ovat tietysti myös tärkeä osa retkeilyä. Hyvän kahvin lisäksi olennaista on myös maisema, missä se nautitaan. Yleensä päiväretkillä teen kahvin tai teen suoraan termariin, niin ei tarvitse kantaa keitintä/etsiä tulipaikkaa.

Usein reissuillani kahvitauoilla suosin Nescafen Cappuccino/Mocha-valmisjauhetta, jossa tulee maitokin samasta pussista.

Repovesi aamukahvit Primus-keitin retkellä
Kaffet tulilla

Myös välisnacksit on tärkeitä! Niillä saa siirrettyä kriittiseksi yltyvää nälkää, jos taukopaikalle on vielä hetken matkaa ja välillä on muutenkin mukava napostella vähän lisäenergiaa. Tykkään tehdä erilaisia sekiksiä pusseihin, niin eivät käy tylsäksi.

Snäksipussit kulkevat kätevästi mukana rinkan vyötaskussa, josta niihin pääsee helposti käsiksi pysähtymättä ja sen suuremmitta operaatioitta.

Lidl pähkinöitä ja rusinoita retkievääksi
Joo, kyllähän näistä silmälläkin näkee, mitä pussit sisältävät, mutta minusta ne on kiva nimetä 🙂

Lounaaksi syön usein Lidlin kuppikeittoa ja varrasleipää – helppoa ja nopeaa.

Lidl kuppikeitto retkilounas

Pussiruuissa kannattaa muuten olla tarkkana ja oikeasti lukea valmistusohjeet. Osassa nimittäin sisältö sekoitetaan heti kylmään veteen, osassa vasta kiehuvaan. Yst. terv. ”Kui tää ny on näin klimppistä?!”

Repovesi lounas Primus
Illalliseksi pussillinen pinaattipastaa ja purkillisella tonnikalaa

Lue myös tarkempi retkikeittiöni esittely.

Retkikeittiö Primus Repovesi
Kuvassa koko Repovedellä kahden yön retkellä mukana ollut ”keittiö”

Retkivinkki: Miten teen helposti maistuvampaa retkievästä

Helppo vinkki, miten saat retkiruuastasi maistuvampaa: kuivatulla sipulilla saa kätevästi lisättyä makua retkieväänä oleviin keittoihin ja pastoihin, eikä se paina repussa mitään.

En kuitenkaan suosittele pakkaamaan minigrippiin, koska siitä tulee ödöör dö sibule läpi aika nopeasti ja rinkkaan syntyy jännä hajumaailma. Itse olen pakannut tätä pieneen rasiaan.

Maistuvampaa retkievästä
Liiterin siblat toimii